Как да си вземем изпитите по-лесно

1

Как да си вземем изпитите по-лесно

Американски учени са открили нов революционен начин за по-добро представяне на изпити. “Новото” откритие обаче, не се отличава със изключителна технологичност. Дори напротив – опасявам се, че любителите на техниката ще останат разочеровани от подхода, тъй като не включва никакви скрити жици, предаватели и приематели… Всъщност не включва преписване въобще и е напълно позволен във всички висши училища.

Изненадващо или не – става дума за дъвченето на дъвка. В проведено изследване в университета “Сейнт Лоурънс” в Кънтън, щата Ню Йорк са установили, че ученици и студенти, които дъвчат дъвка преди изпит получават по-високи оценки от останалите. Дъвката се явява като своебразен допинг, но  – за съжаление – е доста краткотраен. Положителните ефекти се губели след около 20 минути.

На този причудлив експеримент ( който в същото време е напълно сериозен ) са били подложени 80 души. Част от тях са получили дъвки със захар, а друга – явно от загриженост за нивото на ph в устата им – без захар. Изпитите са представлявали редица от по-скоро логически задачи и когнитивни тестове и затова е трудно да се кажа каква би била успеваемостта на подобен метод при изпит по биология, например.

Бързам да ви предупредя, че ако сте забравили да си подъвчете малко преди изпита е твърде късно да се опитвате да наваксвате след като е започнал. Дъвчещите дъвки тогава са се разсейвали и следователно са получили доста по-ниски резултати от колегите си.

Откритието всъщност не е чак толкова ново. Отдавна се знае, че всяка физическа дейност подобрява и дейността на концентрацията за определен период от време. Явно просто и дъвките могат да бъдат включени към това обяснение. Ако не друго – то поне са разрешено и отпускащо занимание преди изпит… пък все пак гледайте да учите поне малко ако ще се явявате.

1 коментар

  1. Живко на

    Според мен най-добри резултати се получават, когато дъвчиш дъвка след изпита, ако преди това си чел достатъчно.

Добави коментар