Kaкво е солфеж и как може да ни помогне?

0

Когато талантливи деца правят първите си стъпки в музиката и родителите биха искали да продължат това им развитие, неизменно те ще се сблъскат с понятието солфеж. Зад тази дума се крие цяла една наука свързана с усвояването на музиката и конкретно с развитието на музикален слух у бъдещия музикант.

Наименованието солфеж произлиза от поредните тонове в музикалната стълбица сол и фа. Може да чуете някои път и термина солмизация, който отново е базиран на две ноти от стълбицата, като термините са взаимнозаменяеми. Първите познати прояви на солфежа се случват още с изобретяването на нотите от Гуидо д”Арецо още през 12 век. Насетне през вековете солфежът се развива като наука, която помага освен за развитието на музикален слух, зрителното четене на нотите и разбирането на теоретичните възможности на музиката.

Не е случайно, че влизането в музикално училище и до ден днешен е свързано с изпит по солфеж. Затова за родителите, които искат децата им да се развиват като музиканти е препоръчително да запишат децата си на уроци по солфеж доста преди самото кандидатстване. Защото едно е детето да свири на пиано или китара вкъщи, съвсем друго е да се срещне със специалист, който владее методите на преподаване.

Процесът е бавен и трудоемък и прилича много на усвояването на музикален инструмент. Децата обаче не трябва да се плашат, а да бъдат насърчени да продължат изучаването на солфежа, защото колкото повече напредват, толкова повече пред тях ще се разкрива необятния свят на музиката. 

За да запишете детето си на солфеж трябва да се поинтересувате дали в местното читалище има преподаватели, които могат да помогнат в този метод на обучение. Защото в съвременния свят е все по-трудно да се намерят качествени педагози, особено в по-малките градове. Така че когато видите, че детето ви показва музикални наклонности и започне да ги развива, трябва да знаете, че солфежът е естествена стъпка от неговото развитите.  

Източник: Музикален магазин MUSIC STORE

Добави коментар