Изобретиха робот, който да носи бира

1

Изобретиха робот, който да носи бира

Американски специалисти са създали робот, който може да сбъдне мечтата на всеки българин – да му носи бира по всяко време. Автоматизираният помощник “знае” кога собственикът му е зажаднял за бира и услужливо му я налива, съобщава сайтът “Ню лончис“.

Роботът, наречен Кодиак, е разработен от учени от университета “Корнел” и е проектиран да предусеща човешките действия. Така той може да разбере кога собственикът му желае бира и без да бъде подканян, да му донесе пиво от хладилника и да му налее.

Роботизираният асистент е оборудван с камера и разполага с база данни от видеоклипове, показващи основни човешки дейности. Благодарение на информацията Кодиак научава как да реагира в различни ситуации.

Точността на реакциите му е 82 процента… има известна вероятност и да ви полее с бирата, вместо да ви напълни чашата, но това все пак е прототип. Пък и така или иначе роботът е програмиран да се учи от грешките си. Кодиак се захранва само от 16 батерии за лаптоп.

Въпреки че гениалната идея за носене на бира сама по себе си е достатъчна за преклонение към научно-техническия прогрес на САЩ, роботът владее и куп други умения. Например може да приготвя закуска, прибира продукти в хладилника, разчиства масата и др.

Повече за забавния робот, както и възможност да “погледнете през неговите очи” ще имате в следващото видео. Вярно, изглежда малко нескопосан, но мислите ли, че може би някой ден домакинствата ще използват такива роботи масово…

Моля, гласувайте!
Сподели

1 коментар

  1. Pingback: Изобретиха робот, който да носи бира | Mлада София - Beergarian.com

Добави коментар