Излишните университети

18

Излишните университети

Работейки по проекта Млада София, ми се налага да следя появяващите се информации за различните висши учебни заведения в майка България. Ако и вие се захванете с подобно нещо, първото, което ще ви се набие на очи е тяхното огромно количество.

Ровейки из дебелите книги за повече информация (демек из интернет) попаднах на числото 61. Истината е, че с темповете, с които се появяват и залязват вузовете в България, докато стигне този текст до вас, информацията може и да не е съвсем актуална.

Разбира се тук възникват следните 2 въпроса: Първо – защо са се появили толкова много? И второ – как успяват да се издържат?

Преди падането на комунизма вузовете са били около една трета от сегашното си количество. За тези 21 години са се създали множество нови  частни университети, които допълват цифрата до 61. Тромавата администрация и лошото управление на държавните висши учебни заведения очевидно създават млади хора търсещи алтернатива.

Частните университети са резултат от търсенето на по-добро и по-адекватно на съвременната икономика образование и в този смисъл съществуването им е изключително полезно за страната.

Къде обаче се появява проблемът ? Държавните университети – макар и да губят студенти непрекъснато – нямат стимул за подобрение, тъй като парите им идват директно от държавата. Така те се превръщат в нелоялна конкуренция на частните и привличат кандидати с ниските си такси и лесния прием.

Ако разгледате сайтовете на много държавни вузове ще видите, че няма аграрен или технически университет в страната, който да не предлага специалности като “Икономика” или пък “Стопанско управление”. В  ТУ-София пък ( според мен все пак добър университет) се преподава и “Връзки с обществеността”.

Щом ще има държавни университети, то трябва да се премахне всякакво дублиране на функции и специалности от тях. Трудно мога да приеме, че държавата има нужда от повече от един многопрофилен хуманитарен университет, един с техническа насоченост и военна академия.

Причините за това не са сантиментални или начин да се осигурят университети с ниски такси. Просто приемам, че има специалности, които не са достатъчно популярни – като физика, химия или пък военни програми, а държавата има нужда и от такива кадри.

Няма ли това обаче да доведе до много високи такси и съответно невъзможност на много хора да плащат? Припомням ви, че ясно заявих и противопоставянето си на последната недомислена идея за повишаване на семестриалните такси, но в случая мисля, че няма да се случи нищо шокиращо.

Причината за това е отговорът на втория въпрос, който поставих: Как се издържат частните университети? С много високи такси от сравнително малко студенти. Ако студентите станат повече, то е напълно реалистичнои и техните такси да станат доста по-ниски, просто защото хората не могат да плащат повече. ( За това Сергей Игнатов беше прав – признавам). Може би няма да са същите като сега, но в България образованието не е скъпо и без това.

Липсата на тази нелоялна конкуренция ще позволи и на частните университети да се стабилизират и с течение на времето да се окрупнят. Така ще имаме и качеството и добрата организация на частното образование и цени в най-лошия случай малко по-високи от тези на сегашното държавно образование.

Моля, гласувайте!
Сподели

18 коментара

 1. Живко на

  А не допускаш ли, че частните университети представляват законосъобразно пране на пари?!?

 2. бибчо на

  Ха… държавните университети били нелоялна конкуренция, защото са стимулирани от държавата? А какво да кажем за частните университети, където всеки може да влезе и те даже насила го държат там, защото снася кинти, нищо че не учи?

  Според мен трябва таксата на държавните университети да скочи малко, а стипендиите да се дават под формата на облекчения за семестриалните такси, за да не се хабят в алкохолни забавления.

 3. annabel lee на

  Добри доводи, но не мога да се съглася с твърдението, че държавните университети компенсират с лесен прием – точно обратното. Частните са тези, които приемат на поразия с минимална селекция.

 4. Йордан Карапенчев на

  Бих казал, че и частните и държавните университети приемат твърде лесно и тикат студентите си, за да изсмучат максимално пари от тях.

  Въпросът е, че държавните се издържат в голяма степен от данъците на всички и това огромно количество студенти в ненужни никому специалностти е просто вредно. На всичкото отгоре всякакви вървежни специалности като икономика или ПР се дублират навсякъде. Не че това не се случва в частните – те обаче не вземат и от мойте пари и могат да си правят каквото си искат.

  Иначе не смятам, че образованието е най-удачния начин за пране на пари. Може и да има – не подценявам изобретателността на българина… Но все пак пари се перат през бързореализиращи се стоки – храна, дрехи, имоти и тем подобни.

 5. Богдан на

  Бих искал да коментирам следното:

  “Щом ще има държавни университети, то трябва да се премахне всякакво дублиране на функции и специалности от тях. Трудно мога да приеме, че държавата има нужда от повече от един многопрофилен хуманитарен университет, един с техническа насоченост и военна академия.”

  Срамота е да се публикуват подобни необмислени (или обмислени от тъпаци) разсъждения! Да нямало дублиране! Как ще обясниш тогава на хората от по-малките градове, че те вече няма да имат университети, а всичко ще е в София, да речем? Какъв проблем създава това, да има и 95839538 университета? Ами нали субсидията е на брой студенти, не на брой университети! Като всяка нормална държава и в България си има изисквания – покриваш ги, получаваш акредитация и си университет.

  Проблема на автора е, че гледа новини и се връзва на акъла на некомпетентни журналисти! Броят на университетите не е проблем, а следствие на проблема – ниските изисквания за акредитация – но с толкова пари – толкова образование. Който иска и може да стяга куфарите!

 6. Йордан Карапенчев на

  Никога не съм казвал всичко да се намира в София. Съвсем нормално би било да има университети извън столицата. Аз самият не съм от София, така че нямам никакъв проблем с хората от малките градове.

  Но на хора от където и да е, не мога да кажа че имат право да получават евтино образование държавна поръчка при положение, че икономиката и държавата(която го поръчва) няма нужда от такива кадри.

  Ниските изисквания за акредитация са следствие на ходайства от кой ли не в полза и на държавни и на частни университети, но това е друга огромна тема…

 7. Илияна на

  Данка, а ти как прецени от какви кадри има нужда държавата? От прависти, икономисти, военни и информатици? Има и други специалности, които подготвят необходими кадри 😉

 8. Йордан Карапенчев на

  Българската стопанска камера излезе с един доклад преди няколко месеца, в който се посочваше че точно прависти и икономисти има в толкова голям излъшък, че няма на къде повече… и практически се бълват безработни или бармани държавна поръчка.

  Българскатта асоциация за информационни технологии (БАИТ)- много хубава абревиатура – пък обявиха, че има остра нужда от още информатици, за да не загубят от пазарите си…

  Та така преценявам аз – работодателите си казват от какво има нужда. Иначе има и други специалности, които подготвят необоходими кадри разбира се! 🙂

 9. Съществуват други механизми, които да регулират образователната система. Те не зависят от мнения или лична преценка, а от съвкупния избор на студенти, преподаватели и работодатели. С други думи, ако пазарните сили се оставят да регулират (поне в по-голяма степен) избора на университет и специалност, нуждата от такива спорове ще изчезне.

  И в тази връзка една статия, която влиза в детайл:

  http://ekipbg.com/2011/11/27/education-2/

 10. Богдан на

  ААА, ето браво на ЕКИП!

  Пазарни сили. Е, драги “Данка”, може ли разяснение как !конкуренцията! е излишна във висшето образование?

  Според мен като се напише статия от 400-500 думи е хубаво после да може да се защити и изложената теза.

 11. Млада София на

  Koнкуренцията не е излишна! Когато обаче някои не могат да фалират, защото са дотирани непрекъснато… трудно можем да говорим за истинска конкуренция.

 12. farfolina на

  Държавата ни има нужда от многопрофилен хуманитарен университет, какъвто е Софийският, един с техническа насоченост – Техническият, военна академия, разбира се има нужда и от кадри, които се обучават в Университета по архитектура, строителство и геодезия, Медицинския университет, и от културна гледна точка са ни необходими НАТФИЗ,Художествената и музикалната академии. ВУЗ-овете, които ни трябват се броят на пръстите на двете ръце!

 13. Ахмед на

  Каквото и да спорим, драги колеги, факта остава, че грубо 40 държавни училища далеч надвишава разумната бройка за държава с територия като нашата.

  40 университета, болшинството от които или стоят празни, или продават дипломи (било то за пари с алъшвериш или чрез практически никакви критерии).
  Имаме ли 40 големи града в страната? Смятате ли че хората които излизат от тези места са всичките образовани и кадърни?
  Ако някой сериозно настоява, че са ни нужни толкова много държавни ВУЗове, да върви да се прегледа. Или по-добре – ей ти въжето, ей ти сапуна, прав ти път.

  То бива конкуренция, ама нека малко по-кротка, че държавата се пука по шевовете от специалисти.

  Това са пари на вятъра, драги ми смехурко. То трябва и една чистка на преподавателите, но това е вече друг въпрос. На първо време, всеки уважаващ себе си и здравомислещ човек ще се съгласи, че трябва поне около 2/3 от тези излишни учреждения да отпаднат.

  Благодаря.

 14. radnaskela на

  Поради настоящата правно-идеологическа уредба на майка България, образованието е услуга. Всяка услуга, която се търси, не може да бъде забранявана, освен, ако не принадлежи към особен икономически отрасъл. Такива отрасли са сиво-черни и са обикновено свързани с правене на свирки по стъгди и хотели за пари и “ценни книжа” (разбирай всяка форма на срамна корупция и служебно реализирана престъпност). Така че не търсете такива услуги,а се самообразовайте. Вземането на диплома трябва да бъде приемано като формален акт, защото обществото не е узряло за друго. Трябва да минат поне 1-2 поколения за образуване на нов образован елит. За съжаление невиждам как младите хора ще го постигнат с това средностатистически ниско ниво на самодисциплина.

 15. лелеее на

  По-голяма глупост и по-плоски разсъждения скоро не бях чела. Не си струва да се аргументирам.

 16. Дес на

  Статията е наистина абсурдна. Особенно за това че в ТУ да няма стопански факултет или в УНСС да няма информатика. Университет е висше учебно заведение, което да предлага образование на гражданите. Ако се преподаваха само технически курсове, нямаше да е ВУЗ, а специализирано заведение за специалисти в техническата сфера. За мен ТУ си е качествен университет, както и СУ като възможности, които се предлагат в тях.

  Не разбирам защо търсите пране на пари във всичко, не че виждам всичко розово, но ако някой иска да бъде в платен университет и този университет държи на ренюме и акредитация ще работи за подготовката на тези студенти.

  Последното, за което и отворих статията-да прекалено много са университети, и половината са в София, но решението за поскъпване на образованието не е единственоето решение, замислете се колко администрация обслужва всеки един университет…

 17. На баща си син на

  1. Много са университетите.
  2. Не винаги са университети, а по-скоро организации, реализиращи печалба – материални и нематериална.
  3. Ниско е нивото на професорите и другите преподаватели като цяло. Дали има някой Георги Брадистилов, Димитър Димов или Анчо Балевски?
  4. Твърде много са студентите.
  5. Всеки “политик”, ако не е завършил предварително реална специалност и не се е утвърдил в нея, става студент в някой юго-северен, черковно-славянски или велико-лекостъпващ университет и после често бива материал за журналистически упражнения или европейски и анадолски афери.
  6. Разбити са традициите от 19 и 20 век, както в образованието, така и в самообразованието. Романтиката е сега в чалготеката …
  7. Не казвам нищо ново, но дано се стигне до промяна, щото какъвто народът, такива му и циганите, и правителството. Както рече отдавна колегата от МЕИ-то Иван Костов “Бог да пази България” …

 18. Лукчо на

  Университетите не са много. Дори са малко. Само ако има много университети, може да има пазар на наука и образование, а не феодални бизнес структури, каквито са повечето университети днес. Не е проблема в бройката, проблема е във феодализма и феодалното мислене, дори вашето. Не искате конкуренция на пазара на труда, затова казвате – много са. А конкуренцията е основата на пазара.
  Май никой в България не обича конкуренцията.
  Премахването на университети е антипазарна мярка. Тя е феодализъм и терор над студенти и преподаватели от настанили се увековечени университетски управи.

Добави коментар