Излишните бази

1

Излишните базиПрез извесен брой месеци чуваме как “съмнителни бизнес интереси” пречат на горките държавни университети като се опитват да им вземат някоя и друга база извън столицата, която всъщност има за цел основно да гълта част от и без това намалената държавна субсидия. И, добре, за да не съм “необективна”, понякога служи и за практики на студентите.

Факт е обаче, че има и други начини колегите да провеждат спокойно практиките си без университетите да са собственици на конкретните бази. Не виждам никакъв проблем въпросните имоти да са собственост на частни физически или юридически лица, които без съмнение биха се справили много по-успешно с поддръжката им, а висшите училища, които и без това изобщо не могат да управляват бюджета си и не го крият, да пренасочат тази част от субсидията, която използват, за да са в добро състояние базите им по черноморието и в планините, към други, по-належащи пера. Като например материална база или студентски стипендии.

Пореден протест за защита на собствеността на държавна институция се провежда днес. Този път за НСА и нейни имоти на морето. Миналата година пък вниманието беше за ботаническата градина на СУ в Балчик. Тогава пък се говореше за затваряне на Университета в знак на протест. Нима е добро решение всички студенти да губят занятия заради имоти, които ползва ръководството и малка част от колегите?

Начини винаги има. Нищо не пречи на университетите дасключат договори с новите собственици, в които да се посочат преференциални условия за студентите, за да ползват те базите за практиките си както досега. Така никой няма да остане недообучен, ако това наистина е най-голямото притеснение на ръководствата на ВУЗ-овете. И тъй като дълбоко се съмнявам аз да съм единствения човек, който се досеща за това възможно решение, време е да помислите дали наистина университетите толкова са се загрижили за бъдещите специалисти, които подготвят, или протестирайки подкрепяте други съмнителни интереси… които пак са бизнес интереси, макар и не частни, а държавни.

Моля, гласувайте!
Сподели

1 коментар

 1. Хвалите се, че сте се сетили какво да направят университетите с базите си! Колко мислите, че ще трае периода на преференциални цени за студентите?
  А защо, мислите са тези апетити към унивреститетските бази от маститите юридически или физически лица.
  А знаете ли как изчезнаха в дълбоките джобове и пазви прекрасните имоти по черноморието (Равда, Банско), които ползваха студентите от цяла България за практики, спорт, състезания и почивка. Тези имоти бяха на МОМН (Академика).
  А знаете ли защо Университетът държи на базата си в Балчик, не само защото е печеливша база, благодарение на управленските умения на директора, но и заради научно-изследоватлеската дейност, която се извършва там.
  Много е лесно да се взима, трудно е да се създава. И срамота е че българският народ и младите хора не мислят в тази посока.
  Образованието, спортът и здравеопазването са социални дейности и всеки един от нас плаща данъци, именно за тези социални и необходими дейности, но защо парите не отиват там, където трябва?
  Ето това е въпроса, който трябва да си задаваме и да искаме да се реши.

Добави коментар