Изкуство от картон

0

Изкуство от картон

Картонът обикновено се използва за ежедневни, битови неща и сме свикнали да го виждаме само в тези му проявления. Нищо по-различно от кутии за чай или обувки, твърди корици или кибрит не ми идваше наум доскоро. Когато се запознах с Влади Стоянов обаче това се промени.

Влади е съвсем обикновен младеж- ходи на работа, на фитнес, излиза с приятели и… изработва модели от картон. За него това е материал, който му позволява да изобрази онези предмети, които са го  впечатлили най-много. Причината да започне с моделизма е влечението му към историята и по-специално към историята на древния свят. Счита, че познаването на тази история е важно, защото във всяко нейно измерение съвременният човек може да намери ценен урок. Когато му се зададе въпрос, разказва увлекателно и впечатлява с количеството знания, които е натрупал, изследвайки любимата си епоха. За него историческите паметници са важни заради атмосферата на мястото, не заради култивирането и определеното подреждане на музеите, а малко хора са способни да оценят точно това.

С  моделизма започва преди около 9 години. Постепенно от една статуетка се усъвършенства дотолкова, че изработва макет на Света София. Впечатлява го стойността, която има катедралата за император Юстиниан- Света София съчетава в себе си силата на вярата на един народ и стремежа на един човек да бъде велик, подчертава Влади.

До момента е изработил макети на битови и окултно-религиозни предмети, на сгради и статуи с особено значение за епохата, на която принадлежат. Мечтае да създаде от картон Акропола, старата столица Преслав, храма на Соломон. Започнал е да „строи“ и Константинопол – с Хиподрума и  Магнаурската школа .

Влади не държи да запази своите умения само за себе си. Напротив, с удоволствие би ги предал и на други, които искат да овладеят това изкуство. Със същото удоволствие би показал своите неща в една изложба, но до момента такава не е организирана.

Това, което не си обяснявам, е защо интересът от страна на медиите към този вид творчество е толкова ограничен. Имайки предвид колко малко са хората, които правят изкуство заради самите себе си, за собствено удовлетворение, смятам, че е необходимо на тях да се обръща много по-голямо внимание. Защото Влади не е единственият, който прави нещо нестандартно – той е само един пример за това какво може да направи един човек, който е готов да отдели много време, нерви и енергия за нещо, което го влече и от което най-вероятно няма да има нищо друго освен лично удовлетворение.

И тъй като мисля, че това определено е ценно и си заслужава да се покаже, ето и снимки на неговите макети.

 

Моля, гласувайте!

Добави коментар