Иван вече не е най-разпространеното име!

0

Иван вече не е най-разпространеното име!

Статистиката показва, че само за последните няколко дни имения си ден са отбелязали близо 500 000 българи. Само на Ивановден празнуват над 300 000 души, носещи имената Иван, Иванка, Йоан, Йонко и т.н. Йордановците и Йорданките пък допринасят за още над 100 000.

Ивановците дълго време се гордееха, че са с най-разпространеното в България име, но от Националния Статистически Институт наскоро изнесоха “шокиращи” данни от последното преброявяне. Не, този път не са за застаряването на населението или за обезлюдяването на Видин.

Става дума за нещо по стряскащо – името Иван вече е второ по разпространение в страната.  За пръв път от десетилетия насам името предава челната позиция. Новият първенец е “Георги”, макар и с много малка преднина. Ако трябва да бъдем точно – Георги се казват 178 000, а Иван – 174 000 души.

Като цяло се наблюдава тенденция за разнообразяване на имената като имената сред мъжете вече са над 29 000, а сред жените още повече – над 38 000.

Колко от тези нови имена се дължат на опити да се угоди на две баби едновременно е трудно да се докаже статистически… но имена като Валериана, Красислава, Десимира или Петролюба вероятно принадлежат на тази категория.

Все пак това не е най-лошото, което родителите могат да причинят на децата си. За да покажат вярност пред партията преди 1989 доста хора кръщават децата си Бригадир. А за вечни времена ще си остане и най-големият бисер – Петиконгрес Петров… горкия имал нещастието да се роди по време на петия конгрес на БКП…

Моля, гласувайте!
Сподели

Добави коментар