Иван Илчев: “Броят на университетите трябва да бъде намален”

0

Иван Илчев: "Броят на университетите трябва да бъде намален"

Изглежда и ректорът на СУ “Св. Климет Охридски” се присъединява към анализите правени в Млада София още преди година по повод броя на университетите в страната.  В свое интервю пред медиите той заявява:

“Трябва да се намалят университетите. Очевидно България, държава с малко над 7 милиона население, няма нужда от 53 университета. Не е толкова страшно това, което се случва в тези университети. Страшното е колко хора излизат с добри знания от тях. За съжаление, не навсякъде подготовката е достатъчно добра. Затова аз предлагам субсидията за висше образование да не се дава на приет студент, а да се дава в резултат от оценката на един единен национален държавен изпит.”

Поголовните субсидии, които стимулират университетите да гледат на студентите като на глави добитък също са нещо, което трябва да отпадне. Въобще виждаме подобрение в позициите на авторитетни (заслужено или наследствено) личности в академичните среди.

Разбира се не пропуска възможността да поиска повече пари, без да заяви някакво намерение да се справи с астрономическите дългове на СУ,  без да даде идеи за подобряване на качеството и т.н. Но това не сме го и очаквали.

Остава сега да видим дали ще продължим да плащаме с данъците за съществуването на аграрни университети, в които се изучава – забележете – ПР или икономика.  Или която там специалност се очертава по-вървежна…

Моля, гласувайте!
Сподели

Добави коментар