Интериорен дизайн на спалня – как да изберем подходящите цветове

0
Спалня - интериорен дизайн
снимка: pixabay.com

Спалнята е предназначена за релакс и пълно възстановяване. И всички знаем, че цветовете имат огромно влияние върху човешката психика. Това означава, че цветовата схема за тази стая трябва да е избрана със специално внимание. Разгледайте и прекрасните идеи за интериорен дизайн от Моми Студио.

Критерии за избор на цветова схема за спалня

Спалнята трябва да е решена в онези цветове, които карат собственика й да се чувства спокоен и щастлив. Всеки има различни предпочитания, така че цветовата схема може да е различна. Подходете прецизно към избора, защото интериорът на спалнята е последното нещо, което виждате, когато заспивате вечер и първото, което попада пред погледа ви сутрин, когато се събуждате. Тоест, именно цветът на спалнята е първото послание, което задава настроението за целия ден.

За да определите цветовата схема за спалнята, си струва да вземете предвид няколко фактора.

Площ на стаята

В големи пространства е възможно да се използват тъмни тонове и да се поиграе малко с контрастите. В малка спалня е най-добре да изберете пастелни и успокояващи цветове – например, кафе, розово, бяло, нюд, бежово, светло зелено и други.

Ниво на осветеност

Ако разполагате с ярко осветление, тогава не се колебайте да използвате тъмни и ярки цветове. Но се съобразете с размера на стаята. Ако стаята е малка, дори и с добро осветление, не трябва да злоупотребявате с тъмни тонове и следва да се ограничите до светли и ефирни пастели.

Стил на интериорния дизайн

Различните стилове на дизайна се характеризират със собствена цветова схема.

Основното е, че собственикът на спалнята трябва да се чувства удобно в стаята.

Психология на цветовете

Не е тайна, че цветовата палитра влияе върху нашето възприятие. Различните нюанси събуждат в нас гама от емоции и са свързани с определено душевно състояние. Какви тонове да изберете за дизайна на зоната за спане, за да повлияете положително на вашата психика? Всеки си задава този въпрос и сега ще го анализираме.

За да създадете хармонична атмосфера в спалнята, трябва да вземете предвид психологическия профил на собственика й, неговите желания и стремежи. 

Бежово-кафявата палитра, както и комбинацията от сиво и слонова кост помага на човек да се съсредоточи върху едно нещо и повишава ефективността.

Оранжевата, пясъчна, светложълта палитра подобрява настроението и зарежда с енергия, тонизира.

Синьо-зелената палитра насърчава релаксацията, създава лека и прохладна атмосфера.

Цветовете бяло и бежово облекчават напрежението и стреса.

Черно, червено, лилаво и бяло са най–противоречивите и „двусмислени цветове“. Психолозите не препоръчват да ги използвате в зоната за спане или да ги „разреждате с бяло“.

Червеният цвят символизира страст, огън, агресия и възбужда ума. За спалнята не е най-добрият вариант.

Оранжевата палитра има положителен ефект върху детската психика, така че този нюанс често се среща в детските стаи. При възрастни този цвят също действа добре, тонизира и подобрява настроението.

Жълтата палитра символизира слънцето, затова повишава работоспособността и настроението за целия ден.

Зелената палитра допринася за създаването на спокойна атмосфера.

Синята палитра има положителен ефект при наличие на раздразнителност и нервност. Човек става по-малко активен и се отпуска психически.

Също така, синята палитра понижава работното състояние на човек и се настройва за философски размисъл.

Теменужените нюанси, когато са използвани в големи количества, могат да подействат потискащо и дори допринасят за развитието на депресия.

Изборът на шоколадови тонове ще създаде атмосфера на комфорт, усещане за топлина и сдържаност.

Черните тонове ще намалят настроението за целия ден и ще отнемат вашата енергия.

Тъмно сивото има отрицателен ефект върху психиката, особено в момента на събуждане.

Бялата палитра дава усещане за спокойствие и стабилност.

За меланхоличен психотип е подходяща синя палитра от тонове.

За флегматичен психотип зеленото е идеално решение.

За сангвиниците често се препоръчва топла палитра от жълти и пясъчни тонове. Добавят се и няколко лилави капки за намаляване на енергийните нива.

Холериците ще реагират чудесно на синята и зелената палитра от тонове. Те също така ще се чувстват страхотно в червен интериор. Просто трябва да заложат на меки пастелни цветове.

Добави коментар