Инфлация… на дипломи

1

От няколко дена из интернет пространството броди един слух, който смразява кръвта на всички български университетски дейци заети с кандидатстудентската кампания… Турция вече прекрати легализирането на български дипломи, защото “издаването им в България е придобило размерите на организирана престъпност.”

През тези няколко дена, в които информацията циркулира по всевъзможни медии от българското министерство на образованието не знаеха нищо, не бяха чули за нищо, не можеха да потвърдят нищо и т.н. Едва днес за пръв път признаха, че подобен проблем съществува. И какво ще направят по въпроса ли?

Ще разговаряме заедно с нашите колеги от МОН с турската страна, за да видим как да им дадем допълнителни гаранции, че документите, които те получават от България са истински”.

Напрактика нищо. Никой не оспорва факта, че дипломите са истински – проблемът е че са кухи. Че чуждестранните студенти (най-вече турци и гърци) плащат чутовни суми за семестриални такси и завършват с пълен отличен по всички възможни дисциплини без да знаят нито дума на български. И то буквално нито дума, дори “да”, “не”, “хляб”, “вода”… нищо.

Университетите просто виждат касички в тяхно лице и нищо повече.  Затова решението на турските власти е абсолютно правилно и не виждам какво биха могли да кажат от нашето просветно министерство, за да оправят кашата, която създадоха в течение на десетилетия.

Може би като за начало да въведат нормални критерии за финансиране на вузовете, така че да не се надпреварват за приемане на 1 милион студенти, та барем закърпят бюджета.  Ако се вземат в предвид нуждите за поддържа на сградния фонд, броя на преподавателите, нуждата от консумативи за лаборатории и практики и т.н. то тогава може би ще изглеждаме малко по-авторитетно.

Още по-малко вероятно е накрая да вземат да закрият държавни университети, с дублиращи се функции, които не обслужват икономиката.  Както нямаме 60 армии, смятам, че е нормално и да нямаме 60 университета, които да предлагат едни и същи предмети. Като ще е държавно – нека има един технически, един хуманитарен, една военна академия и може би още няколко университета. Та така ще има достатъчно пари за всички.

Когато са толкова много обаче парите няма как да стигнат освен със съдействието на турските “студенти”

Това няма да се случи днес.  Турците да си се оправят – ние ще си намерим нови крави за доене. Но по-голям проблем ще настъпи тогава когато и българите спрат да признават българските дипломи. Защото българския бизнес не е по-прост от турския, колкото и да сме нихилистично настроени.  И е въпрос на време и в собствената ни страна да не остане нищо “висше” във висшето ни образование.

1 коментар

  1. radnaskela на

    Тъкмо да получа оргазъм от екстремната кухост на родните дипломи, които освен всичко взеха да привличат и задгранична клиантела, и ти се намесваш…
    Данчо, Данчо, тази политика относно дипломите е безпограешен психологически инструмент, с който можем да проверим нашата национална сила. А тя е именно в мошенничеството. Понеже мафията по света е непобедима с пряка конфронтация, просто трябва да я оглавим, като продаваме схемите на юридически лица и държави, но никога не губим първенството в оркестрацията на събитията. Значи ето, ти искаш да ни затриеш единствената златна мина – мошенничеството -, с което подкопаваш националната сигурност и достойнство.

Добави коментар