„Импулс“

0

Така се казва психотрилърът,който,със сигурност,веднъж докоснете ли,няма да оставите,докато не прочетете и последната думичка от него.

Авторът е Майкъл Уийвър,а ако беше човек,романът вече би бил пълнолетен-издаден е през 1993 и преведен на български език още същата година.

Сравнението с живо същество е не просто моментен стремеж към оригиналност-тази книга с преплетените си сюжетни линии живее свой живот в всяка от 397те си страници.

Уийвър разказва историята на журналиста Пол Гарет и странната му връзка с полицая Франк Кандеро и маниакалния убиец Уилиам Мийд.

Вилата на Гарет е мястото,откъдето започва всичко-там Мийд попада случайно,но съвсем умишлено изнасилва и убива съпругата на журналиста,а него оставя полумъртъв.

Оттук нататък писателят разказва за силата на яростта и желанието за отмъщение,които помагат на Пол да се спаси от сигурна смърт,за да търси възмездие.В неговата битка му помага и лейтенант Кандеро,който всъщност има и личен мотив да действа така-самият той е загубил жена си и дъщеря си в експлозия,предназначена да убие него.

Уийвър изгражда тези два характера по неповторим начин-такккка,че читателят забравя,че те са измислени,че утре няма да срещне някой от тях на улицата.Двамата силни мъже са обединени от болката,но едновременно с това авторът засяга и темата за вечния конфликт между полицията и медийте,между хората на реда и човеците,чието нещастие за полицаите е просто поредния случай,за чието разрешаване „правят всичко възможно“.

Третата страна в конфликта е,разбира се,Уилиам Мийд.Той е маниак,за когото е удоволствие да изнасилва и убива жени,в повечето случаи не предварително избрани.Веднъж осъден обаче,той е пуснат на свобода без да е излежал и една трета от присъдата си.Освен убийствата,удоволствие за Мийд е и да разговаря с Гарет и да му показва къде да заведе полицията,за да открие следващата жертва.

Подобно на Грет и Кандеро,и образът на Уилиан е напълно реалистичен.Уийвър разкрива и човешкото в него,разработва идеята,че у всеки човек живее по един Мийд,който,за да удовлетвори своите желания,е готов на всичко и не се тревожи от съществуването на онези текстове,които ние,обикновените хора,наричаме закони.

Наред с това,Уийвър показва и как един отчаян човек като Гарет търси обяснение за случилото се навсякъде.Той разговаря със служителите,освободили Мийд,със съкилийника му от затвора,с най-близкия му човек и съучастник-майка му,за да открие виновника-този,към когото да насочи справедливия си гняв.

Кандеро,от своя страна пък,разбира безсилието на системата,от която е част и,тласкан от желанието да бъде човекът,заловил Мийд,започва свое собствено разследване,което го води до първата любов на Уилиан-Джени, и се преплита с търсенето на Гарет.

Освен за гняв и болка обаче,това е история за любовта-тази,която лекува болката от загубата и,също като яростта,спасява живот.

Любовта на Гарет и Мийд към една и съща жена,любовта на Мийд към старите къщи (каквато е вилата на Гарет),любовта на Кандеро към Кейт са всъщност пътищата,които водят към положителната развръзка.

В книгата се появява и Жаклин-психоложката,работила в Мийд по време на изпитателния му период след освобождаването.Мойд е влюбен в нея,а в същото време между Жаклин и Гарет любовта е неизбежна.Историята свършва там,откъдето е започнала-в къщата на Пол.За да примами журналиста,Мийд отвлича Жаклин и лъже,че я измъчва.Което е всичко необходимо,за да се появи Гарет веднага.Той обаче е безсилен срещу екип като Уилиан и майка му,която всъщност е в основата на злия характер на сина си.

Насреща обаче е Кандеро.С помощта на приятелката си-социалната работничка Кейт,той открива къде са Мийд,Пол и Жаклин и се запътва натам сам,пренебрегвайки отново системата,в която работи.

Развръзката е кървава-умира майката на Мийд,а Кандеро е тежко ранен.

Уилиам обаче,загубил майка си,любимата Джени,предаден от съкилийника,с когото е делил всичко през седемте години,прекарани в затвора,се предава.Убиецът има възможност да довърши Кандеро и Гарет и да вземе със себе си Жаклин,но разбира,че играта е свършила и съзнателно прави своя избор-да затвори кръга и да умре от ръката на Пол.

Трилърът в крайна сметка завършва щастливо-Кандеро оживява,черпейки сили от любовта си към Кейт,а Гарет и Жаклин се връщат за последно в Къщата,за да изгори (буквално) журналистът всички мостове към миналото.

„Импулс“ е история за гняв,любов,омраза,сила и приятелство.История толкова реална,че може да се случи на всеки във всеки един момент-никой не е застрахован.

Добави коментар