Идва ли края на ACTA?

0

Утре – 11 Февруари е обявен за европейски ден на протест срещу ACTA. В София българските интернет потребители ще се събират от 11 часа пред пилоните на НДК, за да обявят протеста си срещу скандалното споразумение.  Подобни протести в България ще има и в градовете Велико Търново, Пловдив, Русе, Стара Загора, Разград, Варна, Бургас, Сандански и др.

Масовите протести имат много сходства с протестното движение, което се сформира срещу други скандални проектозакони в САЩ – SOPA и PIPA.  Тогава дори и организации като Уикипедия се включиха активно и в крайна сметка американският конгрес при да преразгледа позицията си.

Благодарение на натиска сега някои страни вече започват да оттеглят подкрепата си от ACTA . Преди няколко дни Полша обяви, че замразява ратификацията на ACTA. Днес се появиха слухове, че и Германия планира същото. България пък обяви, че ще подпише с резерви, но много депутати вече казаха, че въобще няма да подкрепят споразумението в парламента.

АКТА е на път да се сгромоляса подобно на СОПА и ПИПА и утрешните протести могат да се окажат последния пирон в ковчега й. Дотук над 50 000 души са заявили участие само в София, така че може да очакваме силно присъствие утре пред НДК.

Добави коментар