И БАН може да стане университет

1

И БАН може да стане университет

Явно университетите в България наистина не са много. Нито пък някъде се наблюдава феноменът 2 места да се борят за един студент, вместо кандидатите за едно място (както според някои зли езици е нормално).

Последните дни се появиха информации, че Българската академия на науките (БАН) планира създаването на елитен изследователски университет. Като под “елитен” се разбира университет с много високи изисквания и чието завършване ще е много трудно.

Целевата група към която ще се обърне ще бъдат гимназистите, които сега напускат България и продължават образованието си в чужбина, а не останалите тук и така няма да представлява конкуренция на останалите университети като СУ например. Това заяви за вестник “Дневник” професор Камен Иванов от института по математика и информатика на БАН.

Проф. Иванов е един от инициаторите на тази идея, като според него университетът ще бъде “частен”. Как точно си го представя в рамките на една държавна институция каквато е академията… не знам. Aко някой може да обясни как точно това би могло да се случи – нека се чуства поканен да го направи в коментарите.

Учебната дейност ще се извършва в сградите на БАН на 4ти километър, където е налице цялата необходима материална база за началото на учебния процес. Все пак ще има нужда и от първоначална инвестиция – признава професорът.

 

Моля, гласувайте!
Сподели

1 коментар

  1. Стоян на

    Че са за 4-ти километър – това е ясно. Но не да правят университет, а да отседнат в стая с меки стени.

    ДС (БКП) не може да понесе факта, че някой им наруши хегемонията в научните среди. Фактът, че в Стратегията за научни изследвания пише, че университетите се финансират приоритетно (което е нормалното нещо – по света науката се прави от млади хора, те мислят смело) и че им бутнаха любимия ВАК с над 75% агенти на ДС просто ги влудява!

    Браво за желанието да направят нещо, но по-скоро да се хванат в договори със СУ, Техническия и които още стават за нещо, вместо да създават поредния велик университет, дето го няма в нито една световна класация.

    Между другото – рейтинговата система е доста хитър инструмент, който (ако се ползва умно) може да доведе до изчезване на всички неработещи структури и укрепване на тези, които имат потенциал.

Добави коментар