Глупави ли са младите в България?

4

Глупави ли са младите в България?

Според едно изследване на някоя си Европейска фондация за подобряване на качестовото на живот около 22 процента от българите на възраст между 15 и 24 години нямат образование, нямат работа и не се стараят да придобият нито едно от двете.

Информацията за това беше изнесена от Дойче веле, като според техния анализ причината за всички тези беди и прословутия ни преход. Децата остават в зависимост от родителите си до много късна възраст, като междувременно са подложени на пошли влияния от хора, които те приемат за идоли.

С други думи – радост за ушите на всички нихилисти, които обичат да се вайкат от международното положение, правителството, атмосферното налягане и в общи линии всичко останало. Дали обаче заради тази ни слабост си струва за всичко това да обиждаме младите хора в България?

Да, има много тъпи хора… има и направо вдлъбнати хора. Но това някак си не е характеристика само на българите, а на човечеството като цяло.  Трудно можем да определим нещо, по които да съдим за интелекта на цяла една нация. Лично аз се съмнявам, че в държави като САЩ например има по-малък процент от хора без образование и без работа и без желание за нито едно от двете.

Защо европейците тогава си изграждат стереотипите към нас? Цялата държавна система там е направена така че максимално голям брой млади хора да получават почти на готово и образование и работа. Това важи с особена тежест за скандинавските страни, но и по принцип за ЕС. По тази причина наскоро се прие нова стратегия за развитието на висшето образование всъюза, според която  до 2020 процентът висшисти в страната ни трябва да скочи с еди-колко-си пункта.

Но кое е по-голям проблем? Това че една четвърт от младите нямат амбиции или това че някой отвън изисква тези без амбиции да бъдат изтикани напред наравно с тези, които имат? Мисля, че зададох реторичен въпрос, но ако някой смята друго – ще се радвам да чуя коментара му.

4 коментара

 1. бибчо на

  Deutsche Welle са пълни дебили. Дълго време четох българското им издание и съм се убедил в това. Там пишат всякакви кретени, които само мразят.

 2. Ashark на

  @Бибчо. Никак не са дебили тези, които пишат. Те даже са на нашата възраст. Стига сте подскачали като ощипани моми. Казаното е вярно. Никой не мрази, от мъка ги пишат тея работи, ако всичко беше ОК, нямаше да го има написаното.

 3. бибчо на

  @Ashark, не ги пишат тея работи “от мъка”. Както казах, дълго време съм ги чел и от всяка една статия лъхаше злоба и омраза, да не говорим за тенденциозност.

  Ако според теб са велики – ок, имаш право да мислиш както искаш. Но за мен, те са флагман на тенденциозната и грозна журналистика, с една дума – дебили.

 4. Не знам какво точно са написали Deutsche Welle, но въобще не е вярно, че “на запад” образованието се получава наготово. В България това явление го има много повече (да, учила съм и по българската, и по немската образователна система и съм си направила сравнението). И никой не тика хората без особени амбиции, а им се дава шанс да заемат мястото си в обществото, не извън него.

Добави коментар