Европейски ден на езиците 2013 ще се проведе в парка “Заимов”

2

Тази година Европейският ден на езиците ще бъде посветен на кулинарното изкуство и обещава да предложи още по-забавни начини за учене на чужди езици. Организатори са културните институти, представени в България, които отново ще отбележат заедно деня на езиковото многообразие. По традиция еднодневният „панаир на езиците“ ще се проведе в последната събота на месеца – 28 септември, от 11.00ч. Една от новостите е, че мястото на събитието е променено, за да бъде още по-удобно за семейната публика. Вместо на досегашното място в градинката пред Народния театър, тази година Европейският ден на езиците ще се проведе в централната част на парка „Заимов“.

Другата новост е, че всички езикови игри ще са свързани с готвене. Посетителите ще могат да научат имената на основните хранителни продукти на различни езици и да решат специалната многоезична „вкусословица“. Въпреки че на пръв поглед може да изглежда трудна, „вкусословицата“ предлага лесен и забавен начин да се научат много интересни думи. С превода ще помагат представителите на културните институти, на които им е напълно разрешено да подсказват за думите на техния език. За успелите да се справят с това предизвикателство, както и в другите игри, са предвидени много награди, които ще бъдат теглени по няколко пъти на всеки час от 11 до 17ч.

През целия ден на импровизираната сцена в парка „Заимов“ ще има артистична програма от представления на всеки от представените езици. Водещ ще бъде любимата на мнозина актриса Мая Бежанска, която не за първи път поема предизвикателството да бъде полиглот за един ден.

Всички кръстословици, инструкциите за попълването им и информация за другите състезания са отпечатани в специални листовки, които ще бъдат на разположение на всеки щанд в деня на събитието. Там ще може да се получи и информация за възможностите за учене на езици.

Европейският ден на езиците се организира от EUNIC – мрежата на културните центрове на страните от ЕС и в него ще участват нейните членове Австрийско посолство, Британски съвет, Чешки културен център, Полски институт, Френски институт, Гьоте институт, Гръцка фондация за култура, Унгарски културен институт, Институт „Сервантес”, Образователен отдел при Посолство на Испания, Италиански културен институт, както и партньорaте ни от Руския културно-информационен център, Дирекцията за писмени преводи на Европейската комисия, Асоциацията за развитие на София, Център за развитие на човешките ресурси и ОПТИМА – Българска асоциация за качествени езикови услуги.

Европейският ден на езиците се провежда с подкрепата на Столична община и  Министерство на образованието и науката.

2 коментара

  1. Това, че посетителите ще могат да научат имената на основните хранителни продукти на различни езици и да решат специалната многоезична „вкусословица“ както добре ни пишете е страхотно, поне за мен ще бъде изключително любопитно. Въпреки че на пръв поглед може да изглежда трудна, „вкусословицата“ предлага лесен и забавен начин да се научат много интересни думи, което е още по примамливо не мислите ли, много ви благодаря за тази статия и дано често ни пишете. С превода ще помагат представителите на културните институти, на които им е напълно разрешено да подсказват за думите на техния език, общо взето ще бъде доста забавно според мен и полезно.

  2. Този парк ми е един от любимите.Там е толкова спокойно, но има всичко нужно и място и достатъчно пространството децата да си игра, а ние по големите да седим и спокойно да ги гледаме без да се притесняваме, че ще хукнат както е на площадката пред блока и ще се окажат веднага на улицата.Хубаво е че се организират подобни събирания и се посрещат тези дни.Дано да си остане като обичай.Важно е да се знае език, не само един или два, а дори и повече по този начин се отварят толкова много врати, че е важно да отделим време и да проговорим различни езици за да можем да общуваме и с различни народности.

Добави коментар