Един век по-късно- пропагандата

0

През изминалия месец станахме свидетели на различни чествания по повод стогодишнината от Балканската война. Част от тях станаха повод за напрегнати обсъждания, но ние няма да си говорим за тях, а за нещо далеч по-приятно.

Темата е същата- Балканската война. Събитието обаче е позитивно, интересно и със свободен вход. Имам предвид изложбата “Пропагандата през Балканската война (1912-1913)”, която ще имаме удоволствието да видим още в понеделник, 5 ноември. Откриването  е в 19.30, мястото- Софийски университет “Св. Климент Охридски”, Исторически факултет. Колекцията от картички, съдържаща експонати от България, Гърция, Турция, Сърбия, Румъния и Черна гора ще можете да разгледате в коридора на втория етаж, до 16 ноември.

Организатори са колегите от клуб “Балканика”– студенти от катедра “История на Византия и балканските народи”. Членуването в клуба обаче не се ограничава от специалност, университет, факултет и други подобни формалности. Достатъчен е интересът към историята, политиката и културата на балканските народи. За “Балканика” това е първото събитие, но, надяваме се, не последното.

Изложбата е нов, интересен поглед към войната- често при разговорите за подобни събития се обсъждат стратегии, съюзи и битки, чертаят се хипотетични планове за различен възможен изход, но рядко се обръща внимание на пропагандните материали. Всъщност обаче те най-искрено показват отношението на съвременниците на войната към нея. А може би следващият път колегите ще ни покажат не само картички, а и плакати и други любопитни материали по темата.

 

Добави коментар