Държавата ще спре парите на ВУЗ-ове с дискотеки

1

Държавата ще спре парите на ВУЗ-ове с дискотеки

Eдна от предвижданите идеи за промени в закона за висшето образование е за спиране на държавната субсидия за вузове, които отдават под наем помещения за питейни заведения и дискотеки.

Шефът на парламентарната комисия по образование и наука – Огнян Стоичков – обясни подробно, че в момента се разглеждат два варианта на законопроекта. Според първия държавата ще “спира кранчето” на университети, които въобще си позволяват да допускат заведения на свои терени, а според втория санкция ще се налага само ако заведението работи след 22 часа.

Решението за спиране на държавната субсидия ще се взема съвместно от министерствата на финансите и на образованието. Финансирането ще бъде спряно до момента, в който учебното заведение прекрати или преразгледа договорът си за наем. Точните детайли около закона се очаква да станат ясни до края на май, когато вероятно ще бъде внесен и в пленарна зала.

Припомням ви, че след трагични инциденти в началото на годината стана ясно, че много от университетите отдават помещения предвидени за столове и библиотеки под наем на дискотеки в Студенски град. Шумно беше оповестено решението на УНСС да прекрати договора си култувата дискотека Ориент 33. Месец по-късно дискотеката продължава да стои на същото място…

Ако законовите промени влязат в сило, то ще засегнат практически всички университети имащи общежития в Студентски град. Дали ще има промени или предложенията ще се запазят ще се разбере след дебатите в парламента.

Моля, гласувайте!
Сподели

1 коментар

  1. Всъщност това е доста добро решение. Разбира се, ако се отнася до заведения работещи след 22:00

Добави коментар