Дискотеките – на минимум 100 метра от общежитията!

0

Дискотеките - на минимум 100 метра от общежитията!

Такава промяна в закона за висшето образование беше гласувана единодушно от депутатите в просветната комисия в парламента.  Сред народните представители се оформи широк политически консенсус по въпроса, като сред вносителите на предложението са депутати от ГЕРБ, Атака, ДСБ, ДПС и Коалиция за България.

Припомням ви, че в следствие на убийството на Марио Данчев през февруари, в парламента беше сформирана екпертна група, която да разгледа проблемите на Студентски град. Последните решения са именно резултат от нейните действия.

Законът засяга питейните заведения и казината, които работят и след 22.00 часа. Ако такива съществуват в близост до общежития, то те ще трябва да променят работното си време, за да продължат да функционират. В срок от 6 месеца, тези заведения трябва да направят съответните промени.

Подобни забрани не са прецедент за българското законодателство. Към момента  на отстояние от 300 метра от училища и казарми не е позволено да се помещават казина и бинго зали.

За съжаление депутатите смекчиха тона към университетите отдаващи помещения под наем помещения за дискотеки, което всъщност е и по-сериозният проблем. Ако се потвърдят последните идеи на образователната комисия в парламента, то министерството на образованието ще трябва да проверява на всеки две години дали забраната се спазва.

И ако не се спазва чак тогава министърът на образованието може да предложи на министъра на финансите да намали или да спре субсидията на съответния университет… Ключовата дума е “може”. И дори и тогава висшето училище престъпило правилата ще има още 1 година време гратис, в която да се коригира… и да продължава да получава и държавни пари и наем…

 

Моля, гласувайте!
Сподели

Добави коментар