Деян Янев: “Моята цел е моите картини да носят настроение или удоволствие у човека”

0

Както вече знаете, обичам да представям на страниците на Млада София млади и интересни хора, които се занимават с различни форми на изкуство. След поредицата интервюта с художници в и извън рамките на проекта Национални есенни изложби, продължаваме с няколко думи на Деян Янев. Поводът, по който се срещаме с Деян, е откриването на поредната негова изложба в галерия Антракт в София- едно съвсем ново арт пространство, за което съвсем скоро ще има и по-подробна информация на  страниците на сайта. Днес обаче акцентът е върху Деян- ето как избра да се представи той:

“От най-ранна детска възраст винаги съм искал и съм рисувал. Мисля, че и до ден днешен не съм спирал. Професионално се занимавам галвно с живопис от около 15 години. На 29 години съм. Живея и работя в София. Имам 9 самостоятелни изложби. В Париж, няколко в София, Варна и Пловдив. Участвал съм в редица колективни изложби и конкурси в страната и чужбина, както и няколко международни пленери.”

1. Как избра Антракт за тази своя изложба?

„Антракт” не съм избирал. Главната виновничка е собственичката на галерията Деница, с която се познаваме от доста години и сме много добри приятели. Тя ме покани за изложба и аз откликнах, а и мястото е интересно!

2. Кои са хората, на които искаш да изпратиш послание чрез тези свои работи?

Тези послания не са адресирани за определени хора. Мисля, че изкуството не е само за „разбирачи”. Моята цел е моите картини да носят настроение или удоволствие у човека, когато я съзерцават, както носи на мен чувството на удовлетворение от първоначалната идея за една бъдеща картина, тълкуването и процеса на изработване.

3. Къде в домовете на хората е мястото на твоите творби?

Хах интересен въпрос. Всеки индивидуално би решил. Формата на изкуството ми е класическа – картина, което може да ограничи възможностите за свобода на декориране.

4. На кого би подарил нещо свое?

На човек който има отношение!

5. Какво ще пожелаеш на читателите на Млада София?

. Пожелавам една здрава, модерна и усмихната СОФИЯ!

Повече за биографията и творчеството на Деян Янев можете да прочетете на http://deyanyanev.eu/. А имате възможността да научите подробностите и лично от него- в сряда, 23 октомври от 19 часа, когато ще бъде открита неговата изложба в галерия Антракт. Ако нямате възможност да се присърдините към събитието, ще можете да видите картините до 6 ноември,

Добави коментар