Международният ден на прегръдката е!

0

21 януари се чества като Световен ден на прегръдката от 1986- това е един от най-младите празници в историята ни. Въпреки това обаче е трудно да се каже кой точно го е обособил като такъв- знае се само, че в началото е възникнал като Национален ден на прегръдката, но идеята толкова се харесала на хортата, че се разпространила много бързо по целия свят. Дали обаче идеята е била на пастор или на студенти или… никой не може да каже със сигурност.

Но това няма голямо значение. Факт е, че освен Ден на прегръдката съществуват и Ден на усмивката, Ден на целувката и какви ли още не дни, посветени на топлите отношеня между хората. Което показва само едно- имаме нужда от повече човешка топлота в ежедневието си и то не само в конкретни дни.

Хубаво е все пак да запоичнем от някъде, разбира се. И това някъде е точно от днес. Използвайте празника като възможност да прегърнете най-близките си, а защо не и хората, които просто познавате, дори и да сте ги виждали по веднъж или отношенията ви да свършват до “здрасти” разминавайки се на улицата.

Има много анализи на психолози и на какви ли не още -лози за това защо в края на XX век възникват празници, посветени на човешките отношения. Не мисля обаче, че изписаните от специалистите страници ни помагат твърде много да проумеем, че човешката близост не се заменя с изкуствена колегиалност или часове седене пред компютъра. Важно е да имаме хора, които да разчитат на нас и на които да знаем, че можем да разчитаме- в противен случай спокойствието, ако щете дори здравето ни, са застрашени.

Така че, използвайте Световния ден на прегръдката като опорна точка- прегърнете всички, на които държите. А ако не успеете днес- празниците се честват и “на патерица”.

 

 

Добави коментар