Да си Младежки делегат е отговорорно, но дава усещане,че си част от решение на проблема

0

Илиана, Гери, Асен и Боряна са представители на Българските младежки делагати в общото събрание на ООН. След като представиха страната ни в Ню Йорк, споделят впечатленията си от форума пред Млада София.

  1. Наскоро се върнахте от Ню  Йорк. Разкажете на нашите читатели повече за събитието там.

По време на мандата на Младежките делегати 2012-2013  се осъществиха две посещения: през октомври на Общото събрание на ООН и през февруари на Комисията за социално развитие.

Общото събрание е мястото, където се събират всички лидери на страните-членки и заседават по приоритетните теми. Прекрасно е,че редом с президенти и дипломати от кариерата, на масата за преговори вече присъстват и активно участват младежки делегати от около 30 страни. България е пример за успешна практика и напредничава младежка политика. Комисията за социално развитие от своя страна е функционална комисия на Икономическия и социален съвет. Тази година бе приета Резолюция за младежта, чиито основни акценти са повече възможнсти за младите хора по света да участват в процесите на вземане на решения, и по конкретно в различните консултации свързани с формулирането на целите за развитие след 2015,  зачитане на доброволчески опит и т.н.

По време на престоя си в Ню Йорк, българските ладежки делегати традиционно организират събитие, активно се включват в инициативи на колеги.

  1. Кои от другите младежки делегати, взели участие в събитието, ви впечатлиха най- много?

Категорично  немските делегати, макар че всички работим задружно и в екип. Но завидна е процедурата за избиране на делегати в Германия, както и протичането на мандата им. Те правят национална обиколка, запознавайки се с максимален брой младежи – нещо,за което нашата програма копнее.

Трябва да се отбележат и усилията на развиващи се страни като Шри Ланка в областта на младежта, където предстои Световна конференцеия за младежта през 2014.http://www.worldyouthconference2014.org/

  1. Как съчетавате останалите си ангажименти с тези като младежки делегати на ООН?

Илияна: Не е лесно, но е много приятно да се работи в динамична и стимулираща среда. Аз и Боряна Зарева работим с деца и младежи в сферата на образвоанието (бел.ред. като учител и възпитател) и да се работи с потенциала на страната е удовлетворяващо.

Гери и Асен пък  жонглират с ангажименти в частния и публичния сектор, но с желание всичко се постига.

  1. Какво ви дава работата като младежки делегат?

Информираност, нови контакти, умения за водене на диалог. Да си Младежки делегат е отговорно, но дава усещане, че си част от решение на проблема. Когато общуваш с младежки организации и активни млади хора, тази позитивна енергия се акумулира, за да активизира и останалите.

Младежки делегат е многолика позиция:  делегатите постигат целите си, благодарение на ефективен и задружен екип, на партньорство с институции и организации като Министерство на външните работи и Националния Младежки форум, сътрудничество със спонсори като ISIC България и JAF Bulgaria. Ползотворната работа води и до усещане за задружност и успешни лидерски практики.

  1. Как оценявате организацията на събитието в Ню Йорк ?

За шеста поредна година дипломатите от Постоянното представителство на България в Ню Йорк и колегите от Министерство на външните работи  съдействат неимоверно за добра организация на събитията.

Както казах младежките делегати организират странично събитие всяка година, на различна тематика. Последните бяха на тема правата на жени и момичета и интеграцията на маргинализираните групи, чрез премени в образователната система с участието на панелисти от BRAC, UN Habitat, UNESCO.

  1. Какви са предстоящите събития, в които ще вземат участие българските младежки делегати?

Планираме да участваме във финалния етап на проекта за образование„Върни моя приятел в училище“; интензивно в инициативи на Националния Младежки Форум на тема структурния диалог между младите и институциите. Планираме провеждането на  кръгла маса в Пловдивския университет до края на мандата си, а също така и активно продължаваме да събираме мнението на младите хора с анкета по приоритетите ни: образование и безработица. Можете да следите за подробности и сайта ни във Фейсбук

http://bgyouthdelegate.org/%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%B0/

  1. Отново тече конкурсът за нови младежки делегати. Защо да се включат в него младите хора?

Позицията български младежки делегат осигурява достъп до хората, занимаващи се с разработването на стратегии и политики на национално и световно ниво. Политика в значение основно направление на работата в здравеопазването, образованието, социалния и обществен живот, в случая на младежките делегати, най-вече касаещи младите хора на България и по света.

При активен и деен мандат, българският младежки делегат има възможност да повлияe на хората, които взимат такива решения в ООН. Българският младежки делегат може да повдигне важни теми за дискусия както в централата на ООН, така и в България. Българският младежки делегат може да вдъхнови много млади хора да бъдат активни и отговорни участници в обществения живот както на страната ни, така и на международно ниво.

  1. Какво ще пожелаете на читателите на Млада София?

Отправяме апел като младежки делегати да се научим да се вслушваме по-добре един в друг, дори когато не сме съгласни. Нека работим, за да изградим в нашето общество отношения, които се основават на взаимно доверие, защото единствено тогава ще успеем.

Добави коментар