Да се сгряваме ли с алкохол?

0

Температурите паднаха стабилно под нулата, улиците замръзнаха а рейсовете се влачат дори  по-бавно от обикновеното… При тези “арктични” или “кризисни” условия както обичат да наричат основните медии зимата е напълно нормално средно статистическия човечец да се замисли по следния казус?

С какъв алкохол да се сгрея и кога? Това е особено силно изразено сред студентското съсловие на родината ни, където алкохола в някои периоди е основен източник на хранителни вещества, вода и топлина за организма. 

За съжаление обаче някакви лекари се опитват да развалят тази утвърдена традиция.  Излиза, че не е твърде препоръчително да се консумира какъвто и да е алкохол при минусови температури. Спиртните напитки всъщност ускоряват процесите на измръзване и общото охлаждане на организма, като усещането за топлина, което създават първоначално е измамно.

За сметка на има някои неща, които обаче помагат при тези минусови температури. Като начало – колкото и да е изкушаващо – не се впускайте в забавления със снежни човеци и боеве в снега.  Ако се намокрите дрехите ви ще започнат да губят телесна топлина около 10 пъти по-бързо отколкото ако бяха сухи и съответно да ви докарат неприятни измръзвания.

Второто нещо, което трябва да имате в предвид, е да не носите твърде стегнати дрехи. Може и да ви се вижда примамливо топло, но всъщност прилепналите дрехи пречат на кръвообращението. Най-добре е да се носят широки дрехи, защото те държат повече топъл въздух и не позволяват запотяване.

 

Добави коментар