Да отидеш на Еразъм… по дивани

0

Да отидеш на Еразъм... по дивани

Ако някой все още има съмнения, че дългото пътуване към далечни нам страни – по повод Еразъм например – е нещо дълго скучно и неприятно, то значи е време да прочете това.  Начин да си разнообразите пътя има и то – представете си – отново е свързан със социалните мрежи.

Не, този път не е “любимият” ни Фейсбук, по който ви спамим с тези публикации, а една сравнително нова и набираща скорост мрежа – CouchSurfing. Буквално преведено това ще рече сърфиране по дивани. Идеята е, че всички потребители могат да обявят място за гостуване в домовете си и съответно могат да ходят на гости на други.

Сайтът се определя като най-голямата туристическа общност и стотици хиляди членове.  Всеки един потребител разполага с профил където може да определи колко души може да приеме, къде иска да отиде и т.н. В същото време всеки, който е посетил съответния “диван” може да сподели оценката си за собственика му и условията, които предлага.

Сред почитателите на това диванно пътуване е и 21 годишната студентка Стефани от София.  В момента тя бавно и постепенно се приближава към град Леуварден, Холандия, където ще изкара един учебен семестър по програмата Еразъм. Вместо с бавен и претъпкан автобус или пък безумно скъп самолет Стефи е решила да стигне града използвайки тази нова социална мрежа.

Журналистическа проверка на Млада София я откри  в мазе в град Лайден.  Ако това ви звучи твърде много като нещо от криманална хроника, бързам да ви успокоя.  Нищо й няма – просто там се намира поредният “диван” по пътя й.

За Стефани, а и за много други млади хора, това е възможност за евтино и интересно пътуване. Освен това тази мрежа предоставя и възможност за опознаване на културата и на хората в страната, която посещавате – нещо, което трудно би ви предложил дори и най-луксозният хотел.

 

Добави коментар