Полезна опитност: Как да обучите детето да пазарува в 6 стъпки

0
деца на пазар

Когато детето е на няколко години, то трупа първите си впечатления и опитност, наблюдавайки нашето поведение

Малките деца сме свикнали да ги щадим и често избягваме да ходим с тях до магазина. Тази стратегия обаче не само не е правилна, но е и абсолютно безполезна за подрастващите. Понякога усилията от наша страна са по-ценни от всичко, което се опитваме да обясним с думи пред тях. Когато те са на няколко години, впечатленията и опитността си трупат, наблюдавайки основно нашето поведение.

6 стъпки по пътя към правилното пазаруване

  1. Да си съставим бюджет

Обсъждайте с детето какъв е бюджетът, който сте предвидили за днешните покупки. Само така то ще бъде информирано, че трябва да се поберете в дадена рамка и сумата не бива да бъде надвишавана произволно или заради неговите капризи.

Ненужните стоки биха били излишни в случая, а и средствата няма да са достатъчни за онези, от които реално имаме нужда.

Не спестявайте тези детайли на вашите наследници!

  • Да следваме плана си

Ако не сте свикнали да си съставяте списъци, може би сега е времето да започнете да го правите. Планирайте според актуалните промоции, следейки например Лидл брошура от следваща седмица. Така ще набележите онези продукти, които са започнали да се изчерпват в дома ви, а и можете да се възползвате от изгодните отстъпки на други, отдавна желани от вас.

В този процес включвайте и самото дете, за да разбере как се случва цялата организация и се спазват поставените граници впоследствие.  

  • Критично око

Когато вече се намирате в хранителните обекти, изкушенията дебнат отвсякъде, но вие сте подготвени и нищо не може да ви притесни. Ред е да обърнете внимание на детето да следи за съдържанието на продуктите и за тяхната годност. Запознайте го с всички необходими подробности, малко по малко, за да е спокойно, когато започне да пазарува само.

При зеленчуците и плодовете винаги си личи кои са пресни, а при останалите – датите са указани на етикета, децата лесно ще се ориентират, стига да ги въведете в света на правилното пазаруване.

  • Мотивирайте за решения

Децата се развиват и искат да бъдат самостоятелни, което означава, че за тях е истинска гордост, когато взимат решения. Поставяйте им малки задачи, когато са в магазина, да избират и преценяват според съображенията по-горе.

Коментирайте стоките на промоция, сезонността на продуктите, предпочитанията ви към пресни или замразени храни. След това им възлагайте отговорността да правят покупки за домакинството, макар и все още във ваше присъствие.

  • Нека да играем

Всяко обучение с децата трябва да бъде и под формата на игра. В противен случай всичко ще им се стори скучно и бързо ще загубите интереса им. В магазина не е желателно да се състезавате с количките за пазаруване, но пък може да ги пратите до някой от щандовете, където за определено време да открият дадена стока.

Практикувайте заедно и отбелязвайте винаги напредъка им! Дори грешките носят полезен опит и ни предпазват от необмислени постъпки при следваща ситуация.

  • Ясна цел

Децата лесно се разсейват и губят фокуса към основната цел. Напомняйте им и ги насърчавайте да се стремят да я постигнат. Нека се знае защо сте посетили хипермаркета, какви параметри сте задали, какви продукти трябва да си набавите, и ако е нужно им напомняйте. Нека във всеки един момент съзнанието на вашето момченце или момиченце да работи върху ключовите въпроси, свързани с планираните покупки. Само така ще съумее на по-късен етап да отсява зърното от плявата, да се запита с какво ще му е полезна дадена вещ или храна, да направи разумна преценка какви пари ще инвестира в тях и т.н.

Добави коментар