Да чистя или да не чистя- това е въпросът…

2

Да чистя или да не чистя- това е въпросът...Моят отговор е категорично не, но не защото не ме дразни, че по улиците на града ми е мръсно. Просто има няколко недоразумения, за които и други колеги от блогове и сайтове са споменали, но сякаш никой не им обръща внимание и предпочита всеобщото въодушевление на “Да изчистим България за един ден”. И тъй като предпочитам да поровите малко и да потърсите материалите, защото са наистина стойностни, ще спомена само основното от позициите на колегите, с което съм съгласна: част от данъците ни все пак отиват, за да плаща общината за почистване и поддържане на паркове и улици (голяма част от местата, които ще чистят от Бтв), а и по-смислено е да се монтират още кофи за боклук по тротоарите например, за да не се изхвърлят боклуците на земята. За справка- има места в София, и то в центъра, където се налага да се ходи около километър без да има къде да изхвърлим боклука. И колкото и да искаме да ни е чисто в града, лично аз предпочитам джобът ми да не е изцапан с шоколад от вафла вместо улицата да е чиста, ако няма къде да изхвърля опаковката.

И така, защо лично аз съм против конкретната кампания- защото както и на много други хора, така и на мен акцията ми напомня за едно друго време, което преди 23 години официално си е отишло, но всъщност е още живо. И докато подобни инициативи се организират, ще продължава да живее. А като национална медия а недопустимо именно Бтв да подкрепя по този начин поддържането на един отминал строй.

Наблюдавайки отстрани отношението на други организации към кампанията обаче се изненадвам колко точно важни са медиите за живота на хората- под мотото на Бтв “Да изчистим България за един ден” локални почиствания организират студентските съвети на университетите например. А не би ме изненадало и ако и междублоковите пространства на кварталите се почистват под същото мото.

И преди да решите, че имам нещо лично към конкретната медия (което не би било лъжа) или към подобни кампании като цяло, ще ви разкажа  за една инициатива, която намирам за много по-смислена. Но, като много други истински неща, тя не намира достатъчно голям отзвук в медийното пространство. Става дума за “Зелен месец”, организирана от студентите на ТУ и ЛТУ- София. На 5 май студентите от двата университета засаждаха дръвчета пред университетите и в междублоковите пространства и монтираха пейки и маси за почивка пред някои от общежитията. И го направиха, за да е красиво и приятно на колегите им, без побутване от страна на някоя медия.

Изводите оставям на вас- всеки има право на своя отговор: Да чистя или да не чистя- това е въпросът…

2 коментара

  1. Петър на

    Няма да изляза да чистя! Замърсяванията се правят от разни гъзари, които следва да бъдат накарани да си платят глобата, а не компетентният орган да си затваря очите. Само един пример – полето около завода за боклуците в София … Колко пъти въпросния завод е глобен, а цялото поле е осеяно с найлонови торбички.

  2. Хах на

    Търтеите винаги си намирате оправдания. Това е единствената истина!

Добави коментар