Чуждестранните студенти наляха 8 млн. лева в МУ

0

Чуждестранните студенти наляха 8 млн. лева в МУ

Медицинският университет в София е спечелил над 8 млн. лева  от чуждестранни студенти. Такава е официалната информация обявена пред журналисти от  ректорът на МУ – проф. Ваньо Танов.

Към момента в най-големият ни медицински университет има около 500 студенти от чужбина. Техните такси за обучение обаче са се увеличили от 6000 лв. на 8000лв през последната година. За в бъдеще се  предвижда приходите от такси да нараснат 4 пъти за 2 години.От догодина ректорът обещава 8% увеличение на заплатите на служителите на МУ, а също и увеличение на заплащането за големите докторати.

Медицинският университет е цел на студенти от много страни, но голям брой от въпросните чужденци са от съседна Турция.  Възможността южната ни съседка да спре признаването на дипломи от България, поставяше под сериозен въпрос заложените приходи от ректора Танов, но по-всичко личи, че компромис по този въпрос ще бъде постигнат.

Припомням ви, че през лятото турските власти нарекоха системата на висшето образование в България “организирана престъпност”.  Просветният министър Сергей Игнатов тогава заподозря опит на съседите ни да ни изместят от “водещото място в образованието в региона”.

 

Моля, гласувайте!
Сподели

Добави коментар