Четири съвета за научаване на чужд език

1

Научаването на чужд език е голямо предизвикателство пред всеки човек. Хората са различни и трудно може да посочим универсална рецепта за успех. Но може все пак да очертаем някои полезни съвети.

Първо – Често срещана грешка е недостатъчната системна работа над езика. По мнението на Като Ломб, унгарски полиглот и преводачка в ООН, човек трябва да отделя поне по 10-15 часа седмично. За това могат да помогнат езиковите курсове, които стимулират работата. Но без желание и лична мотивация няма как да стане.

Второ – Хората понякога подценяват ученето на думи. Добре е да обогатявате речника си с поне 100 думи седмично. В крайна сметка способността за изразяване и разбиране зависи от знанието на думите. Произношението, практиката и дори граматиката имат второстепенно значение в сравнение с тях. Някои хора запаметяват думи, използвайки ги в практиката си или четейки, разбират ги от контекста и т.н и така те „сами се запомнят”.  Ключовите думи тук са „някои хора”, а не „всички”. Дори и тези, които го могат обикновено го правят след като са достигнали по-високо ниво на владеене на езика.

Трето – Не трябва да се притеснявате да използвате езика. Няма и не може да има нищо срамно в това чужденец да прави грешки докато изучава даден език. Хората, за които той е роден, обикновено проявяват симпатия и се опитват да помогнат в подобна ситуация. Не се притеснявайте да замествате думи, които не знаете с други, близки по значение.

Четвърто – Ако искате да говорите правилно един език, използвайте го сякаш вече го знаете перфектно. Какво значи това: Опитайте се да мислите на него, да четете, да си водите бележки, да гледате телевизия или посещавате редовно уеб-сайтове на въпросния език. Няма нищо страшно ако не разбирате всичко. Да, това вероятно е психически натоварващо начинание, но резултатите няма да закъснеят.

Знаете ли за някой друг полезен съвет за учене? Споделете го с нас в коментарите!

1 коментар

  1. Чуджият език вече е направо необходимост. Обаче един от проблемите у нас е че многото езикови центрове под път и над път не прилагат тези правила и масово гледат да ти вземат парите със съмнителен резултат.

    Трябва да се вдигне качеството и да има адекватен подход за поднасяне на материала.

    Като съвет аз харесвам така наречената сънна система – имаше преди време едни касетки на Relaxa и оттам са ми останали някои изрази на италиански.

Добави коментар