Честит ректор на СУ

0

Тежка изборна година беше…  Не стига, че държавата трябваше да преживее избори за местна власт и за президент (при това в цели два тура), ами горките студенти и преподаватели на Софийския университет тръпнаха още цял месец, за да чуят името на новия ректор. То – впрочем – поразително много прилича на името на стария ректор – проф. Иван Илчев.  Даже може да допуснем, че е същия човек. Странно при все, че из университета се носеха слухове, че няма начин да се кандидатира за нов мандат, но какво да се прави… На слухове не трябва винаги да се вярва.

Та така де – честито професоре! Със здраве да си ползвате Университета с главно “У”, както го нарекохте по повод 120-тата му годишна. Даже вече е правилно и според БАН да се използва главна буква, когато говорим за Университета, при положение, че сме пояснили кой точно.

Честито му наистина на човека. Нека си го ползва със здраве. Но аз някак си не можах да пропусна факта, че в първото си интервю след изборите, въпросният г-н Илчев отговори по безумен начин на въпроса: “Какво ще е първото ви действие като ректор?” И човека с благ и авторитетен тон каза, че сега предстои изготвяне на програма за следващите две години…

Моята скромна особа никога няма да разбере, защо досега не е изготвена такавa. За пръв път чувам някой на изборен пост да заявява, че първата му работа е да помисли какво ще прави сега. Но това далеч не е първата изцепка на г-н професора. В същото интервю той демонстрира и, че не знае практически нищо от програмите на опонентите си.

Но хайде това са бели кахъри. В едно друго интервю пред Алма Матер ТВ, този титан на науката обясняваше как щом в България има повече университети на глава от населението отколкото в Швейцария, значи сме по-развити от швейцарците.  После обясни тежкото финансово положение на университета с простичкия факт, че той не разбирал от финанси… горкичкия. Колко жалко, че точно той е ректор и работата му го изисква. Може би трябва да се внасят ректори от УНСС или от Свищов, за да можем да разчитаме, че ще има поне малко финансова стабилност в този университет.

Този ректор държа Студентски град без топла вода миналата година с месеци наред. Университета дължи огромни суми не само за ремонти, но дори и за данъци пред същата държава, която го издържа. Преподаватели преподават по 1-2 часа, когато вземат заплати за по 5-6 (в случай, че са на работа въобще) и после се мрънка за още държавни пари. Приемат се толкова много студенти в някои специалности, че обучението е практически е невъзможно… но със студенитите идват и парите за Университета. А къде отиват след като дойдат – никой не знае…

Честит стар ректор на всички ни!

Добави коментар