Честит празник студенти!

0

Честит празник студенти!

Ето, че се изтърколи още една година и пак дойде заветният 8ми декември… или както казваше другаря Тодор Живков – 8ми март. Нека не издребняваме за няколко месеца разлика.  Въпросът е друг – днес е ден за хайлазуване и почивка от академичното натоварване. Пък колко сме били натоварени като за начало е друга тема.

Данните от туроператорите сочат, че тази година софийските студенти масово са предпочели да са на Банско или пък на Боровец, където – разбира се – да се напият като свине.  Няма лошо, даже бих казал, че вече се е превърнало в своеобразна традиция и от патриотичен дълг е хубаво да се спазва.

Знаете ли от къде идва празника? Тъй като имам слабост към историята, сега ще ви разкажа. Всъщност това е денят, в който Българската православна църква чества деня на Светите Седмочисленици, сред които е и Свети Климент Охридски, който пък от своя страна е счита за един от покровителите на българското висше образование… дълга и широка както се вика.

Свети Климент, както вероятно знаете, е и патрон на СУ и затова академичният съвет на университета взема решение на 30 ноември 1902, денят да бъде обявен за неучебен и празник на учебното заведение. Така първото официално “поливане” на 8ми декември се случва през следващата учебна година – 1903.

Как този празник се превръща от патронен празник на СУ в общостудентски празник ли? Ами…  никой не знае. Тъй като СУ дълго време е бил единственият университет в България, явно просто останалите студенти са започнали да празнуват заедно с колегите си, по инерция.

Любопитен факт е, че тази дата явно се е видяла твърде монархо-фашистка на комунистическия режим в България и празнуването му е било забранено след 1944 година. За сметка на това за неучебен ден е бил обявен Международния ден на студента – 17 ноември.  Празникът е възстановен едва през 1994 година, когато Съвета на ректорите в България официално го обявява за неучебен за всички вузове.

Но стига толкова история! Все пак е студентският празник, а това твърде много започва да прилича на лекция – макар и от по-добрите. Надявам се, че все още има някой останал достатъчно трезвен, за да прочете това.

Екипът на Млада София ви пожелава весело изкарване на празника… и умната!

 

Моля, гласувайте!
Сподели

Добави коментар