Честит национален празник !!!

0

Честит национален празник !!!

На тази дата, през далечната 1878 година е подписан Санстефанският мирен договор между Руската и Османската империи. Един договор, който връща българската държава на картата на Европа.

Това не е празник в класическия смисъл на думата. По някои медии дори се оплакват, че – видите ли – хората нямали празнично настроение. Това обаче е нормално. Това не е ден за напиване и за заря, а за размисъл и преклонение пред героите на национално-освободителното движение.

Днес трябва осъзнаем че всичко, което представляване не просто като народ, а и като отделни личности е в пряк резултат от възстановяването на България. Всичко от нашата култура, светоглед, история и самосъзнание до дори битовизмите и начина на живот биха били различни ако бяхме останали в границите на Османската империя.

Така че този празник не е без значение за нас дори и в забързания ни съвременен живот.

Санстефанският договор впоследствие се проваля… от България са орязани огромни територии. Но все пак си остава факта, че след този договор никой не допуска възможността страната ни да не се отдели от Османската империя.

Санстефанска България може би винаги ще си остане като един приятен сън, резултат от 500 години спане. Реалността – както често се случва – се оказва друга. Но събуждането и свободата така или иначе вече стават факт.

Моля, гласувайте!
Сподели

Добави коментар