Българите вече са десети по нещастие

0

Българите вече са десети по нещастие

Ех, дето се вика… хубава работа ама българска. Дълги години един факт топлеше българската душа в студените зимни (пък и пролетни) дни. Може да не сме най-богатите, може и да не сме най-здравите… но винаги имахме едно безспорно качество. Нещастни сме. Изключително много при това – на първо място из всички класации.

Но уви, вече народът ни е паднал до десета позиция в тази толкова престижна класация. Пред нас са се изкачили някакви нищо-не-заслужаващи страни като Зимбабве, Ирак, Пакистан, Руанда…  Въобще – черна несправедливост. Какво като имат граждански войни на своя територия!

Нима ние сме с нещо по-малко нещастни, само защото не сме във война. Трудно може да приемем, че авторите на доклада за щастието на планетата са говорили с българи. Нашите стари традиции са категорични: запознаем ли се с някого – разказваме му за всичките си болести.

И за тези на родните си. И че си беден като църковна мишка. И че умните хора са избягали в чужбина, и само ти – будалата – си останал тук. И че на всичкото отгоре си болен. И после повтаряме рефрена за бедността. Така всички изследователи се виждат в чудо, а България оглавява редовно всички класации.

Какво толкова може да се е случило през последните години, че внезапно да станем толкова по-щастливи. Бойко Борисов наистина копае бързо и скоро ще се пръкнат магистрали, метра, мостове и космодруми, но все пак… Нима това е достатъчно изведнъж да станем щастливи.

По-тежки въпроси не сме си задавали откак националния отбор по футбол започна да губи двубоите си на поразия. По сериозен удар върху националното ни самочувствие от тогава едва ли е имало.

Слабо ни утешават допълнителните социологически факти, че света като цяло бил станал по-нещастен през последните няколко години. Че жените са по-щастливи от мъжете или пък че за много хора уволнението е по-силен стрес от загубата на любим човек. Просто детайли…

Но все пак – не губете надежда, братя българи! (Или по-скоро губете – полезно е за представянето ни в подобни класации). Вярвам, че ще се стегнем и скоро пак ще покорим престижните върхове на нещастието!

Добави коментар