Българите масово предпочитат да учат във Великобритания

0

Българите масово предпочитат да учат във Великобритания

През 2011 година близо 10 000 българи са били записани в британски университети, като над 9000 от тях са бакалаври.  От консултанстките агенции за обучение в чужбина отчитат непрекъснато увеличаване на броя на кандидат-студентите към Великобритания през последните няколко години.

Интересното в случая е, че таксите за обучение на острова са се увеличили драстично – от средно 3700 лири до почти 9000 лири годишно. Това обаче ни най-малко не се е отразило на търсенето, което показва, че може би най-важният фактор при избора на образование все пак не са високите такси, а качеството.

Трябва да отбележим, че повечето наши сънародници използват студентски кредити, за да покрият тези разноски. Хубавото на този кредит е, че студентите трябва да започнат да го изплащат след като завършат и започнат работа, от която да печелят поне 21 хиляди лири на година (т.е. около 60 000 лева).

Освен това има редица причини британските университети да са все така популярни. Английският език е най-често изучаван в училищата в България и програмите за чуждестранни студенти са най-разнообразни именно във Великобритания.

Холандия е друга популярна образователна дестинация, но сериозен ръст отчитат най-вече Дания и Швеция, където няма такси. Подобно е и положението с някои провинции в Германия, което също предлага добри възможности пред студентите.

Добави коментар