Бюро „Студентски труд“

0

В столицата се намира в студентски град, в общината. И като цяло е една от добрите идеи, реализирана в едно друго време, което не е много далече от нас. Проблемът стои обаче в това как точно е реализирана, както и с много други неща, за които вече сме говорили и тепърва предстои да говорим още.

Много е хубаво държавата по някакъв начин да се грижи за тези студенти, които имат желанието и силите да работят и да учат едновременно. Грижата в бюрото по труда се изразява в това, че то е един вид координатор между работодателите и учащите- събира възможни предложения за работа и ги предоставя на студентите. Ако младите хора имат желание да кандидатстват по някоя обява, могат да се регистрират в бюрото. Ако пък в момента няма подходяща за тях, има опцията да получават нова информация по електронната поща.

До тук добре. Но два основни проблема стоят във функционирането на тази иначе проста система. Първият от тях е, че на таблото с обяви често има такива, които не са актуални, но по една или друга неизвестна за нас и за работещите в бюрото причина тя продължава да стои сред останалите предложения. Това е, меко казано, некоректно и към младите хора, които се надяват да попаднат на подходящо за тях предложение, и към работодателя, чийто телефон продължава да звъни дълго след като е намерил вече необходимите му хора.

Второто и по-важното е, че студентите, които се обучават редовно, са пренебрегвани доста често. Обявите, които има в бюрото по труда са по-често за пълен работен ден и много рядко за почасова работа, която би могъл да съчетае един студент- редовно обучение.

Това обаче са проблеми, които при желание от двете страни лесно могат да се изчистят. Важното е, че можем да използваме основата- вече съществуващото „Бюро студентски труд“ и да я развиваме така, че да се превърне в нещо по-полезно от www.jobs.bg и други подобни сайтове.

Добави коментар