Германия и България със съвместен проект в професионалното образование

0

България и Германия ще работят по съвместен проект в професионалното образование. Вече имаме уговорка с немския посланик вече и с г-н Щьормен, президентът на ГБИТК, да направим една връзка, един проект, заедно с Института по професионално образование в Германия, където да ни помогнат в законодателните промени, най-вече в програмите и в стандартите, така че да държим високи стандарти в професионалното образование. Това каза министърът на образованието Анелия Клисарова, на брифинг по повод дискусионния форум на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК).

„Започнахме разговори и вече имаме уговорка да направим връзка с Института по професионално образование в Германия. Идеята е техни експерти да ни помогнат при промените в законодателството и подготовката на програмите и стандартите за въвеждането на дуалното обучение“. Това обяви министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова след форума „Енергетика, търговия и дуално обучение“, организиран от Германо-българската индустриално-търговска камара с участието на премиера Пламен Орешарски.

„Една от интересните теми беше, за връзката на професионалното образование и пазара на труда, или как образованието отговаря на изискванията на пазара на труда. Искаме да въведем дуалната система. Чухме интересна презентация и там вече има такова училище по дуалната система. Ежегодно се обучават по 12 ученици”, каза още Клисарова.

Източник: Агенция Фокус

Моля, гласувайте!
Сподели

Добави коментар