Безшумни трамваи свързват Студентски град с центъра

2

Безшумни трамваи свързват Студентски град с центъра

Новата трамвайна линия от Семинарията до “Дървеница” и “Студентски град” е компонент от проекта за интегриран столичен градски транспорт, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие по Оперативната програма за регионално развитие 2007-2013 г.Тя ще започва от изоставеното в момента обръщало до 8-ми блок и ще осигури на жителите на Студентски и кв. “Изгрев” по-бърз транспорт. Предвижда се и да се намалят и задръстванията, които сега стават на бул. “Никола Вапцаров” и край Семинарията.

Трамвайните мотриси, които ще преминават по столичния бул. “Г.М. Димитров”, ще са напълно безшумни, обеща пред журналисти главният архитект на София Петър Диков.По думите на Диков обитателите на жилищни сгради по бул. “Г.М. Димитров” могат да бъдат спокойни, че по булеварда няма да се движат “тропащите трамвайни мотриси отпреди 45 години, производство на трамвайния завод “София”, а модерни и безшумни машини”.

Според главния архитект на столицата проблемът на съвременните мотриси е това, че те са опасни, именно защото са изключително безшумни.Затова и мотрисите навсякъде в Европа издават специални звуци, за да се пазят пешеходците, посочи той.

Друго предимство е по-бързото придвижване до центъра и до Централната гара. Проектът осигурява пряк достъп до метростанциите – бул. “Г. М. Димитров”, “Стадион В. Левски”, “Сердика” и “Лъвов мост”, посочват от Общината.

Всички перони на спирките по новата трамвайна линия ще бъдат ремонтирани и оборудвани с нови навеси и електронни информационни табла. Ще бъдат подменени всички водопроводни отклонения по цялата улица, минаващи под трамвайната линия.

Моля, гласувайте!
Сподели

2 коментара

 1. Мартин М на

  Проекта е проблемен – разгледайте го внимателно : един детайл – преедвижда се трамвая да минава разделена всяка посока от двете страни на уличното платно на Никола Габровски …
  Кръстовището на Дианабад ще се измести на мястота на Гара пионер и там е предвидено да се “влее” бул. Самоков” – нещо абсурдно като намерение и нежелано от повечето жителина кв. Изгрев.
  Преминаването на проектираното трасе за трамвайна линия през просеката в борисовата градина е абсурдно и няма Оценка за въздействие върху околната среда. Срещу проекта за Кръстовище на две нива на гърба на семинарията ( Симеоновско – Вапцаров) възстанаха жителите на Лозенец. И още много “детайли”, които издават непрофесионализъм и незачитане на основни аксиоми в градоустройството, както незачитане на гласа и мнението на гражданите. Новото трасе на трамвая е част от последователно “на парче” и прибързано проектиране , но същевремено представлява драстична намеса в спокойни и улегнали жилищни квартали, както и е с цената на сериозна намеса в парк “Борисова Градина” .

 2. Краят на 94 и началото на трамвай „Безумие“ // Priziv.org, 5.6. 2013. http://priziv.org/studenti/kraiat-na-94-i-nachaloto-na-tramvai-bezumie

  1 500 подписа срещу проекта за трамвай през Борисовата градина // News.bg, 5.6. 2013. http://news.ibox.bg/news/id_494220912

  Жителите на „Дианабад“ на бунт срещу трамвай // TV7, 7.6.2013. http://tv7.bg/dobro-utro/news/9764673.html
  – с предложение за алтернативен маршрут на трамвая.

Добави коментар