Анонимните в защита на свободата в Интернет

0

Анонимните в защита на свободата в Интернет

Добилата световна популярност група хакери  “Анонимните” нанесе удар по редица сайтове свързани с американското правителство.  Сред свалените интернет страници са тези на ФБР, Белият дом и личните страници на много политици.

Конкретният повод за атаката е затварянето на сайта Megaupload и арестуването на основателя му. Инцидентът идва само ден след като множество сайтове – сред които дори и англоезичната Уикипедия – затвориха в знак на протест срещу спорните законопроекти SOPA и PIPА, разглеждани от Американския парламент.

Приемането на тези законопроекти би застрашило съществуването на много сайтове за споделяне на файлове не само в САЩ, но и в световен мащаб.  Анонимните категорично се обявяват в защита на свободния достъп до информация в интернет пространството и – в свое видио-обръщение – потвърдиха намерението си да продължат атаките.

Техни цели ще бъдат всички правителства, които се опитват по някакъв начин да ограничават свободния обмен на информация в мрежата. 

Анонимните станаха известни в България покрай заплахите си да свалят Фейсбук, заради съмнителното отношение на социалната мрежа към личните данни на потребителите. Тази заплаха така и не се реализира ( все още), но все пак вече никой няма съмнение отностно реалното съществуване на групата.

Добави коментар