Александър Петков: “Всяко пътуване убива, но и едновременно ражда нещо ново в нас“

0
Като част от екипа на Млада София имам възможността да видя отблизо различни събития, самата аз да стана част от тях и да получа както ценен личен и професионален опит, така и нови лични контакти с различни интересни за мен хора. Това, което имам удоволствието да ви представя сега, е проектът Есенни изложби. Макар и да се провежда не в София, а в Пловдив, това е едно събитие, което, надявам се, ще бъде интересно и за вас така, както е за мен, Ще представя авторите- участници в проекта- няколко млади художници, давайки думата на всеки от тях. Първи е Александър Петков- ето какво казва за себе си самият той: “ Родом съм от София. На 13 години заминах за Германия, където завърших средното си образование и архитектура. От 2003 г. живея отново в София. Тук завърших при проф. Андрей Даниел Живопис. 
През изминалите десет години са ме канили да участвам в редица изложби, ето някои от тях:
– проект Идея за дом, „Вода и светлина”, куратор – Андрей Даниел, СБХ, София
2012 – Колекцията. Нови постъпления 2010 -2011, Софийска градска художествена галерия
2011 – Натюрморт и компания, Български културен институт Дом Витгенщайн, Виена
Ателието. Mузи и модели, Софийска градска художествена галерия
2010 – Buddy Bear „Sofia“, Германско посолство, София
2010 – Назад към природата, галерия София Прес,
2010 – Андрей Даниел и студенти, галерия Червеното пони, Пловдив
2010 – Резиденцията на американския посланик в Българияю2009 – Млади български и унгарски художници, „AzÉrkezők (Пристигащите)
2009 – Съвременно българско изкуство, Брюксел, Потоянно представителство на България в ЕС
2009 – Изкуство и мода, бутик MAN, Инголщат, Герма
2008 – Натюрморт и компания, галерия София Прес,
2007 – Културна идентичност- българско и американско изкуство, Гротон, Канектикът, САЩ, The Alexey von Schlippe Gallery of Art и галерия София Прес, София
2007 – Художници рисуват художници, галерия София Прес, София

1. Как се чувствате като част от проекта Есенни изложби?

За мен е удоволствие, че Галя Лардева, ме покани да представя мои картини този септември в Пловдив. Много харесвам атмосферата на Стария град и съм любопитен, как ще приеме публиката произведенията на нас 10-те.
2. С какво това събитие е различно от останалите, в които сте взели участие до момента?

Харесвам условията и характера на това събитие. В действителност това е сбор от 10 самостоятелни изложби и според мен Галя Лардева подходи към нас много деликатно и адекватно, като не постави предварителна тема. По този начин ще се получи вероятно интересна мозайка от художествени възгледи и  практики на млади автори, съобразена с личните ракурси на всеки от тях.
3. Самостоятелна изложба или обща с Ваши колеги бихте предпочели да организирате?

И двата вида изложби са ми интересни. Но организирането на изложби отнема много време и енргия, която бих искал да насоча в творческа работа.  Предпочитам да рисувам, защото ми се струва, че това е по-важно за мен.
4. Къде мечтаете да откриете Ваша изложба?

Сигурно подобно на повечето мои колеги и аз си мечтая, в колкото се може повече държави и галерии да покажа картините си. Много любопитно би било, какво би се получило в съвсем различни култури от тукашната. По принцип вярвам, че изкуството може да бъде преживяно и усетено неговото внушение от всички хора, независимо от мястото и времето в коите е създадено.
5. Картина или фотография?

Картината ми е по-любима. Свободата, която ми дава тя да материализирам идеите си, е почти неограничена. Някак си имам повече доверие на ръцете и окото си. Фотографията е може би техническото запечатвне на способностите на едно подобрено око. В такъв смисъл я използвам както и четките си. Тя е част от инструментариума ми.
6. Какво бъдеще бихте “предсказали” на проекта Есенни изложби?

Предварително искам да кажа на вашите читатели, че тази година Есенните изложби в Пловдив си заслужават да бъдат видяни.
7. Какво ще пожелаете на читателите на Млада София?

В унисон с предходното мога само да им пожелея да нямерят време и настроение, да посетят Пловдив идния септември, защото не само биха сменили атмосферата на града, но там ще има 10 възможности да се докоснат с нещо друго от сегашното злободневие. Една руска поговорка, ако си я спомням добре, казва, че всяко пътуване убива, но и едновременно ражда нещо ново в нас. Есенните изложби в Пловдив са добър избор.
Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура”

Организатор: Община Пловдив

Добави коментар