80 процента от работодателите – без висше!

1

80 процента от работодателите - без висше!

Според изследване на Европейският институт, представено на организираната от Българската стопанска камера (БСК) дискусия във Варна, над 80 процента от работодателите в България са със средно или дори по-ниско образование. Това съобщи доцент Серафим Петров, представител на БСК.

Макар да е пресилено да се съди за качествата на хората само по това дали притежават тапия от някой университет или не, то според доц. Петров проблем съществува: “Неведнъж са били водени разговори с представителите на бизнеса, като им е бил поставян въпросът какви точно кадри са необходими, за да покрият изискванията им и в повечето случаи, получаваме като отговор единствено мълчание – не само че не знаят, те не могат да преценят за какво въобще става въпрос”.

Експертът продължи коментара си, изразявайки притеснения и относно качеството на образованието в страната. Според него студентите често не посещават лекции, а много просто загубват мотивацията да учат специалността си в течение на образователния процес.

На дискусията бяха изнесени и откровенно шокиращи информации за работодатели, които са изисквали от студентите за заплащат задължителните си стажове при тях. Не, това не е печатна грешка – студентите да плащат, за да работят, а не обратното.

Българската стопанска камера в последствие уточни, че мненията на доцент Петров са лично негови и не представят позицията на организацията, но статистическите данни относно работодателите все пак бяха потвърдени.

 

 

Моля, гласувайте!
Сподели

1 коментар

  1. Каква справедливост има в този живот, след като хора без висше образование са ни работодатели?!

    Как да накараш учениците и студентите си да учат и да се образоват, след като те виждат с очите си, че неграмотни, прости и тъпи хора след това им стават началници и работодатели?!…

    Често явление е младежите да не посещават лекции, да не се готвят качествено за контролни и за изпити и въобще – да им липсва мотивация за учене.

Добави коментар