4 добри дела, които да направите преди празниците

0

Всички знаем, че краят на годината е време за равносметка. Замисляме се какво сме постигнали, какво сме пропуснали, добри ли сме били, на кого сме разчитали през цялата година. Тази равносметка е полезна, защото ни дава шанс да оценим както себе си, така и другите. Но празниците са и време, в което можем да отворим сърцата си за онези, които нямат нашия късмет. За хората, които се радват на малко – с други думи, да се включим в благотворителна дейност. Какво можем да направим?

Да подарим играчка на дете

Както знаем, децата се радват на Коледа, защото се надяват, че са били послушни, и Дядо Коледа ще им донесе подаръци. Само че, когато живеят в дом, без родители, чудото, наречено „Коледа“, за тях се изразява в това някой да повярва в тях. Макар да пишат писма, те нямат самочувствието, че ще получат желаното. А то честно е нещо съвсем мъничко: кукла, плюшена играчка, конструктор или нещо скромно. Децата заслужават да бъдат щастливи, да растат здрави и обичани. Макар да е трудно да им дарим всичко това, можем да ги зарадваме, участвайки в едно добро дело, дарявайки частица вяра за поне едно детско сърце. Подарете усмивка на детското личице като дарите детска играчка.

подаръци

Да направим дарение към дом за сираци, възрастни хора или други нуждаещи се

Освен детските играчки, винаги можем да дарим дрехи, завивки или други неща, необходими за живота на тези, които живеят в домове. Често, това, което правим, ни изглежда не толкова значимо и важно, но за онези, за които го правим, всъщност е много. Защото те не са свикнали  на добрина. Нека отворим сърцата си за другите, помагайки им да повярват, че доброто съществува.

Да помогнем на животно в нужда

Освен децата, възрастните и болните, животните също имат различни проблеми. Голяма част от тях страдат в приютите, защото няма достатъчно хора, които да се грижат за тях. Често боледуват, храната не стигат. Ако станете доброволец, лесно ще може да помогнете на поне едно животно да усети обичта и топлината на човешкото присъствие. Съществуват различни инициативи, включително такива, при които може да вземете дадено животно в приемен дом за известно време, да се погрижите за неговото лечение или просто да го разхождате в почивните дни. Не е ли чудесно колко малко се изисква от нас, за да е щастлив някой друг!

котенца

Просто да бъдем по-добри едни към други

Едно от основните неща, които често забравяме е, че трябва да бъдем добри. Не само по празниците, не само когато сме в добро настроение или щастливи, а винаги. Да бъдеш добър към другите означава да не отвръщаш поглед, когато чуеш молба, да се притечеш на помощ на някой, който не може да ти помогне с нищо. Да си добър означава по-често да мислиш за другите, а по-рядко за себе си. Когато направим това, със сигурност ще бъдем в по-голяма хармония със себе си и света. Защото когато помагаш на другите, всъщност помагаш на себе си…

И не забравяйте – не само по Коледа стават чудеса. Нека бъдем добри всеки ден!

Добави коментар