Три метростанции с нови имена

0

Явно слънцето от последните дни е дошло в повече на някои от столичните общинари, тъй като наскоро няколко от недостроените все още метростанции, плюс една вече съществуваща осъмнаха с чисто нови имена. Въпросните станции са (вече бившите) Св. Наум и пл. Света Неделя от втори метродиаметър и метростанция Цариградско шосе от първи.

Бедничкият св. Наум имаше най-проблемна история от всички дотук… още миналия месец се заговори за промяната на името му на благозвучното “Музей земята и хората” – за чужденци, изписано като “Muzei zemyata i horata” по примера на култовата табела “Izlizane”.  После обаче общинарите решиха, че това е твърде дълго и сложно наименование и го смениха с “Европейски съюз”.

Това е безумие по две причини – първо по никакъв начин не ориентира пътуващите относно това къде се намират… най-много някой да реши, че метрото вече ходи и до Брюксел. (Бойко копае бързо… не е толкова невъзможно). Втората и по-дразнеща за мен причина е, че такива наименова не са по различни от “Вечна дружба” или пък “Съветски съюз”… просто епохата е мааааааалко по-друга.

За още по-добро ориентиране Сердиките вече са 2 – по една във всеки диаметър, но да кажем, че поне са близо една до друга.  Тук обаче искам да отбележа нещо твърде неразбираемо за човек, като вашият скромен автор, който не се е родил на пъпа на Арена ди Сердика (нито в хотела, нито в стадиона).  Защо е това безумно поклонничество към римската култура? Ако случайно сте пропуснали този факт, от Синята коалиця предложиха целия първи метродиаметър да се казва “Виа Диагоналис”.

Да, интересно е от историческа гледна точка. Да, нека има открити музеи в центъра… но защо всичко ново и модерно трябва да се антиквизира по подобен македонистки начин. Западните българи залитнаха към древна Елада за преобразяването на Скопие, а нашата столица пък към Византия…

Дали някога ще има в София статуя на основателя на държавата ни, Кан Аспарух… или пък на Крум, който пръв завладява града? Или ще дълбаем все по-назад в миналото ни на византийска провинция. Когато споменът за турското робство избледнее още повече някой ден децата ни пък ще кръстят някоя метростанция – Сюлейман паша.

 

Добави коментар