15-годишно момче изуми Масачузетският технологичен институт

1

Тийнейджър от малката африканска  държава Сиера Леоне изуми преподаватели и студенти в считания за най-престижен технически университет в света – MIT (Massachusetts Institute of Technology).  Със своите скромни 15 години, Келвин Доу става най-младият официялно поканен гост от реномираният американски университет.

Сигурно вече  се чудите какво чудо на чудесата е изобретил младия Келвин. Отговорът може и да ви разочерова малко първоначално – електирчеството. Далеч по-интересен обаче е начинът, по който африканеца е стигнал до него. Келвин нямама никакво техническо образование и в детството му основно се препитавал помагайки  на родителите си в покъщната работа на село.

На 13 годишна възраст обаче, младежът изработва саморъчно акумулатор, използвайки само части намерени по сметища и кофи за боклук.  С помощта на сода, киселина и метал измайсторил примитивно електрическо устройство, което му позволило да развихри таланта си още по-далеч.

Съвсем скоро, отново използвайки материали от боклука Келвин разработил електрически генератор. Така осигурил ток за семейството си. В България приемаме електричеството за даденост, но в далечна Сиера Леоне това далеч не е така. Всъщност този генератор бил единственият източник на електричество в околността и много хора започнали да посещават Келвин, за да зареждат всякакви електроуреди.

После, отново с помощта на генератора си,  младежър си направил и собствена радиостанция от части от антени, дискмен и стар пулт за миксиране на музика… отново открити на бунището.  Така Келвин и приятелите му започнали да отразяват местните футболни мачове и да говорят за младите хора в страната си.

Повече за младия изобретател и за бъдещето му може да видите в следващия клип.

 

1 коментар

Добави коментар