10 практични съвета за шофиране през нощта

0
Шофиране през нощта
снимка: unsplash.com

През нощта трафикът е 10 пъти по-слаб, но точно тогава се случват най-тежките инциденти. Нощното шофиране крие рискове, които остават скрити за начинаещите шофьори.

Въпреки че през нощта интензивността на движението е слаба, се случват редица инциденти. Често загубата на контрол над автомобила се дължи не само на високата и несъобразена скорост, но и на липсата на умения и опит.

Затова ще ви предложим 10 практични съвета за шофиране през нощта:

1. Поддържайте предното и задното стъкло чисти

Петната и прахът, полепнал по стъклата, могат да останат невидими през деня, но през нощта да ви създадат големи проблеми. Те пречупват светлината от автомобилите пред вас и ви пречат на видимостта. Ако и атмосферните условия са неприятни, може да се наложите да шофирате в ослепителна мъглявина.

2. Ако карате по непознат маршрут, възприемайте всеки завой като опасен

Да речем, че сте наели кола под наем и карате през нощта по непознат маршрут. От една страна още не сте свикнали с автомобила, а от друга – не познавате пътя. Дори автомобилът да е ваш, но да ви липсва опит, винаги е добре да смятате всеки завой за потенциално опасен. Той може да се окаже с наклон, с лоша повърхност, с намален ъгъл. Но ако карате с ниска скорост, ще имате време да реагирате адекватно.

3. Пазете дистанция от тежкотоварните автомобили извън града

Не всички тежкотоварни автомобили са с обезопасен товар и не винаги можете да прецените техните габарити отдалече при изпреварване. Винаги карайте предпазливо около тях, ако ви липсва опит.

4. Дръжте резен лимон под езика

Вероятно ще ви се стори странно, но ще виждате по-добре през нощта, ако държите парченце лимон под езика. Освен това, лимонът определено ще ви освежи и разсъни.

5. Бъдете внимателни при изкачване и спускане

Когато се изкачвате нагоре, имайте предвид че на върха има вероятност да се появи кола, която да ви заслепи. Това ще се случи дори да е с къси светлини. Бъдете готови за това. Когато вие самите се спускате, неизбежно може да заслепите останалите шофьори по същия начин.

6. Регулирайте вътрешното осветление

Ако светлините на таблото ви са прекалено ярки, погледът ви бързо ще се умори и когато го преместите от таблото към пътя, ще се чувствате дезориентирани. Затъмнете светлините, така че критичните контроли да са видими, но не и разсейващи. Можете да използвате сенника, за да намалите отблясъците на уличното осветление и другите коли.

Ако сте наели кола под наем, проверете светлините и разгледайте внимателно контролния панел, преди да тръгнете на дълъг път през нощта.

7. Не се взирайте във фаровете на колата отпред

Не фиксирайте погледа си върху фаровете на колата пред вас, защото ще ви заслепи. Вдигнете погледа си нагоре, когато подминавате идващото превозно средство.

8. Увеличете дистанцията и намалете скоростта

Това правило е особено важно при извънградското нощно шофиране, но ще ви бъде полезно и в града. По-голямата дистанция ще ви даде повече време за реакция и преценка на опасността.

9. Раздвижете очите си

Сканирайте постоянно заобикалящата ви среда. Това ще ви държи концентрирани и ще премахне разсейването, а също така и ще даде възможност да видите потенциалната опасност навреме.

10. Наклонете огледалото за обратно виждане леко надолу

Когато светлините на автомобила зад вас светят силно в огледалото за обратно виждане и това ви разсейва, го наклонете леко надолу. Само не забравяйте да ги регулирате следващия път. Това можете да приложите и на страничните огледала.

Добави коментар