Честит рожден ден, ЕПУ!

0

Честит рожден ден, ЕПУ!Тази седмица се навършиха  две години откакто Европейски политехнически университет- Перник отвори врати. Всички си спомняме забавното недоразумение, което се получи при избора на името на висшето училище и неволно получилото се съкращение. Така че, Пернишки университет по телекомуникации, компютри и архитектура накрая стана ЕПУ. Вероятно още дълго време медии и граждани ще се усмихват- иронично или подигравателно или пък споменаването на Пернишки университет ще извиква пристъпи на буен, искрен смях, но въпреки това тази събота, на девети юни, колегите показаха, че са способни и на стегната организация, която предизвиква всичко друго, но не и смях.

По случай втората си годишнина, висшето училище организира научна конференция за студенти от всички ВУЗ-ове и кръгла маса, на която се обсъждаха проблемите на либералното образование в България. Гости на проявите бяха студенти и преподаватели от всички престижни университети в страната.

Изводът е ясен- независимо, че ЕПУ е най-младият ВУЗ у нас и че все още няма дипломиран випуск, екипът му има ясна визия за бъдещето на университета. Важна е конкуренцията между висшите училища, разбира се, но също толкова важно е да има контакт между колегите от различните висши училища, който да е на ниво личности, а не само на ниво студентски съвети. Важно е младите хора да имат възможно най-много места, където да представят своя труд, идеи и мнения за науката и образованието. Организираните от ЕПУ събития бяха чудесна възможност за създаване на полезни връзки между университетите, така че препоръчвам и на по-старите, така наречени престижни университети да вземат пример от младите си колеги.

 

Моля, гласувайте!

Добави коментар