Търсят се 5000 абитуриенти…

0

Търсят се 5000 абитуриенти...… за запълване на свободните места в родните университети.

Преди няколко дни колегите от различни медии съобщиха, че тази година местаа за прием в университетите са с 5000 повече от завършватите средно образование. Естествено, следваше оправданието, че това нищо не означава, защото за по-желаните специалности местата са по-малко и все пак има конкуренция.

В Млада София по-рано коментирахме, че в Софийския университет желаещите да учат имат голям шанс да влязат само с оценка от матура- в 91 от 100 специалности. Мислех този път да оставя неадекватността на родното висше образование без коментар, но тъй като определено не ми харесва с всяка следваща година дипломата ми да се обезценява по простата причина, че вече всеки ще има същата, реших все пак да напиша нещо по въпроса.

Никой не възразява срещу повечето места, които отпуска държвата- университетите са доволни- субсидират ги на глава учащ, семействата са доволни- децата им ще са студенти, ще има с какво да се хвалят, че и ще спестят по някой лев за частни уроци- просто няма да се налага бъдещите студенти да знаят нещо, за да влязат в университет. Държавата също ще е доволна- ще отчита все по-висок процент “образовани млади хора” и все по-ниска безработица, изкуствено поддържана, разбира се.

И така, за нас, тези, които не сме доволни, остава само да коментираме помежду си или да публикуваме коментарите си някъде в мрежата в очакване да бъдем разкъсани и изядени после.

Защо лично аз съм против излишното количество висшисти? Както вече споменах, на първо място е обезценяването на дипломата. Ако се върнем например 15-20 години назад или ако поговорим с родителите си, ще видим, че тяхното поколение, в което е имало по-малко висшисти, наистина оценява това образование. Оценява като една класа по-високо човек с диплома за бакалавър, защото наистина по това време са бил;и приемани малко студенти. Много често съм чувала от добри специалисти в областта си, че са станали студенти от 3 или 4 път само с една петица в дипломата си за средно образование. Защото наистина конкуренцията и изискванията са били конкуренция и изисквания, без да се налага да бъдат поставяни в кавички.

 

Моля, гласувайте!

Добави коментар