Студентите без допълнителни намаления за градски транспорт

0

Студентите без допълнителни намаления за градски транспортКакто вече “Млада София” писа, от 1 май има увеличение на цените на студентските карти за градския транспорт в София. Тази седмица стана ясно, че увеличението всъщност означава отпадане на допълнителното намаление за карти за 3 или 6 месеца. За да стане ясно- картата за един месец струва 21.50. Ако искате карта за 3 месеца- умножавате 21.50 по 3, ако искате за 6- умножавате по 6. И така, единственото, което си спестявате зареждайки картата си за повече месеци, е времето за чакане на опашка.

Което, само по себе си, не е малко, но имайки предвид условията на градския транспорт, отнемането на това допълнително намаление и принудата за студентите да заредят картите си само за месец през април, е, меко казано, некоректно.

За сметка на това обаче Центъра за градска мобилност дава възможност на семействата с едно или повече деца да пътуват за 60 лева с промоционален пакет. На автобусите пък има залепени реклами за новите пакети, а едновременно с това върви и анти-гратис кампания. Проверките по автобусите също са засилени.

Проблемът обаче е, че преференциите на младите хора се отнемат- промяна в цените има само в студентските и ученическите карти, тези за пенсионерите например си остават същите. Никой не се противопоставя на тази промяна- възрастните не се интересуват, тъй като за тях преференциите си остават, но нямам обяснение защо студентите и учениците се примиряват с новите цени и най-вече с неудобството да се налага да чакат по няколко пъти на опашка, защото карта могат да вземат само до края на октомври.

Не ме разбирайте погрешно, не съм от тези, които са готови на всичко само и само да дават по-малко пари- всичко, което казвам е, че не е честно да се отнемат преференциите само на младите хора и да се налага да плащаме повече за непроменено качество на услугата. Може би аргумент на общината би могло да бъде по-ранното пускане на метрото- две станции, за едната от които се налага да се мине през строителна площадка. Или пък възможността от септември да пътуваме и до Надежда с по-бързия подземен транспорт- не трябваше ли това да се случи сега, през май, или пък аз греша?

Отговорът е прост- отнемат се намаленията на младите хора, защото ние самите нищо не правим и това е известно на всички. Освен това помага и стереотипът “младите са безделници” и затова и никой не се решава да защити правото ни да пътуваме и ние със старите цени на картите. Все пак обаче това е наша работа- докато ние сме съгласни, ще увеличават само нашите карти.

Моля, гласувайте!

Добави коментар