София не протестира срещу ACTA

2

По план днес, 9 юни, събота, беше денят, в който в 12 часа на пилоните на НДК трябваше да започне протестът в София срещу споразумението ACTA. В уречения час обаче на посоченото място протестиращи нямаше въпреки че разрешението от общината беше уредено отдавна и полицаите, които трябваше да охраняват проявата, бяха заели местата си. Тези факти, в различни стилови и жанрови вариации, със сигурност са привлекли вниманието ви в не една и две публикации в мрежата днес следобяд.

Остава да поразмишляваме обаче какво всъщност означава този провален протест. Дали е грешка в организацията или нещо повече?

Честно казано, аз не смея да се надявам, че столичани са погледнали малко по-трезво на нещата и са разбрали, че в това да заплатиш нечей труд, за да го ползваш, няма нищо лошо. Нима преди да има торенти не сме си купували аудиокасети,видеокасети, дискети или компакт-дискове с музиката, филмите и игрите, които сме държали да притежаваме?

Съгласна съм, че в споразумението има проблемни точки, които касаят сигурността на личните данни и неприкосновеността на собствеността доколкото личният компютър е такава, но колко са хората, които отказват да подкрепят ACTA именно по тази причина? Със сигурност не са много.

Проблемът на повечето активисти е, че по някакъв странен начин чувстват свободата си ограничена. Към всички тях имам обаче един въпрос: нима бихте имали нещо против, ако някой плаща, за да използва вашия труд? А ако го използва без да ви плати дължимото дали случайно не бихте се почувствали изиграни, засегнати, недооценени или нещо друго от гамата негативи, които вървят с всяко нарушаване на баланса труд-заплащане?

2 коментара

  1. нима бихте имали нещо против, ако някой плаща, за да използва вашия труд?

    ДА като ми спестява милиярди от реклама!

  2. Ще изкажа мнение по следния начин, SOPA, PIPA, ACTA, бяха пуснати по доста спорен начин за подписване, никой нищо не знаеше и изведнъж целия свят за 2 дни се взриви, по какво причини не се даде ясна причина поради която бе в затъмнение всичко това, никой не отговори ясно. Тук не става въпрос само за пиратство, както пише Фредерик Бегдебе в книгата предназначена срещу рекламните корпорации: Нестле си патентоват думата щастие, Пепси искат да патентоват синьото и на къде отиваме вместо синьо ще казваме Пепси.
    Самите творци са СРЕЩУ тези споразумения, защото реално те не са закони, те давата абсолютното право на някоя си корпорация, само защото тя патентовала някоя дума да наложи забрана за нейното използване, и макар да ще кажете “Не е точно така.” ама е. Пускат се примерно по 50 различни дискографии на някоя група, без участниците и изобщо да са били питани… тези действия защо не са наказуеми?

    Ест. винаги съм го осъзнавал, че след като един творец е създал нещо ти си длъжен да му отдадеш уважение и да му закупиш труда, все пак той оставя една частица от душата си. Но как да се случи това в България имате ли си на представа колко е средната работна заплата на страната колко пари е една игра или колко пари е едно DVD, вече видеотеки няма, създаде се VOYO глупоста на bTV и след като го създадаха едва тогава една започнаха да гонят пиратите, като дори бяха канили нявга besnia и още някой от ArenaBG за да направят репортаж и да избелят вида на пиратството… Страната ни е порнография, разберете го, всичко е обърнато с краката нагоре, единствената причина заради, която си струва да бъдеш в опозиция на ACTA е личната ти неприкосновеновеност, защото ACTA, SOPA и PIPA се приближават наистина към един нов закон, за новият световен ред, като имат възможност да глобяват и вкарват в затвора за една дума дори, и дори това сега да не е така след време ще е, можем да кажем за Оруел, Хъксли и Замятин преспокойно, че са пророци…

Добави коментар