Отново за студентските протести

1

Този път не за темите или за това за какво е смислено да се протестира и за какво не, а за самите протестни действия.

На 16-ти декември, по обяд в Студентски град беше организиран протест, на който над 300 студенти изразиха своите искания. Бяха отпечатани листовки, на които десетте искания са изписани конкретно, а на мястото, където се събираха желаещите да протестират- пред параклиса срещу УНСС, вървеше и подписка в подкрепа на исканията. Организаторите съобщиха, че от следващата седмица тя ще тръгне и по всички университети.

Транспарантите също изразяваха това, за което се борят студентите- спешни реформи, както и запазване на нивото на семестриалните такси. Според колегите проблем е и фактът, че нов закон за висшето образование няма вече две години, а и не е ясно кога ще бъде готов той. С право младите хора настояват повече учащи да участват в изработването на закона.

Със съдействието на регулировчици протестиращите привлякоха внимание на четири възлови пешеходни пътеки в Студентски град.

Това, което се случи днес, беше само началото- студентите са готови да продължат с протестните действия докато не бъдат удовлетворени исканията им. Някои от тях предлагат и по-радикални действия.

Надявам се обаче на следващите протести да има много повече от 300 души- все пак промените, независимо в каква посока, засягат хиляди студенти. Които е някак неадекватно да подминават хората, защитаващи и техните интереси, без да се присъединят към тях.

 

1 коментар

Добави коментар