Нов Студентски град край София?

2

Нов Студентски град край София?Кое село в софийско ще приюти новия Студентски град- Панчарево, Лозен или някое друго? Все още не се знае, но се проучват терени на територията на тези и още села в района. Проектът ще се финансира от частни инвеститори, а вече има интерес и от такива от чужбина. Идеята е за затворен комплекс с около 50 блока, който да включва още спортни съоражения на открито и закрито, библиотека с читални и няколко кафенета и заведения за хранене, в които обаче да не се предлага алкохол.

На кого ще помогне това обаче питам аз? Обидните епитети, с които се описва сегашния Студентски град, няма да важат за новия кампус- той ще бъде красив, здравословен, безопасен и какъвто още искате го наречете. Какво обаче ще спре студентите да вземат градския транспорт и да отидат на кръчма или дискотека в центъра на града или в друг негов квартал? Отговорът е прост- нищо. Тоест, проблемът не е в кампуса, квартала или както искате да наричате Студентски град. Проблемът е в студентите- дискотеки и кръчми има, защото за тях има потребители, има ги само и единствено защото са печеливши и не мисля, че е толкова трудно човек да се досети за това.

Така че не трябва да сменяме мястото- трябва да искаме от ръководството на университетите по-внимателен подбор на студентите, така че в университетите да има наистина интелигентни хора, които знаят как да учат, да се забавляват и да пазят стаите си. До тогава копирането на кампусите на Харвард, Оксфорд, че и на Сорбоната няма да помогне.

Моля, гласувайте!

2 коментара

  1. Млада София на

    Проекта не е толкова нескопосан, но не съм твърде сигурен, че въобще ще се реализира. Но съм напълно съгласен и с вашия коментар – проблем е факта, че се приемат хора заради парите им, а не заради знанията.

    В момента всеки може да стане студент стига да има 250 лева за семестър, а с още 20-30 за наем може да се уреди и на общежитие. И от там нататък нищо да не прави. Ако си вдигнат мизата на 200 пак няма да е решение на проблема. Трябва да се приема и в университет и в общежитие на базата на знанията, уменията и труда който си положил.

    Не е страшно обаче да се работи за да си позволиш образование, не е страшно да плащаш повече за общежитие и по-малко за алкохол. Така че ни най-малко не сте прави за това, че проблемът е че парите са много. Лошото е, че говорим за тях вместо за качествата на хората.

Добави коментар