Моят първи музикален инструмент

0

Децата често проявяват музикални наклонности още в много ранна възраст. Това не значи, че те ще станат музиканти или ще искат да свирят на музикален инструмент. В никакъв случай обаче не трябва да подценявате желанието им да започнат да свирят на музикален инструмент. Просто следете поведението им и ако то говори за музика, няма какво да се колебаете.

Най-добрият сценарии е ако детето само избере своя музикален инструмент

Някои ден се събуждате, чакате всички на закуска и вашето момче или момиче идва и казва, че иска да свири на китара, на пиано, на укулеле…не се питайте какво ги е вдъхновило да кажат това, просто последвайте порива.

Музикалният опит в първите години не е винаги успешен

Напротив, при първите трудности децата започват да дават заден. Важното е обаче да се започне. Когато първите мелодии започнат да излизат от ръцете им, тогава нещата постепенно ще започнат да се променят. Дори да спрат за известно време, музикалното желание, което са имали може скоро пак да се прояви.

Днес, интернет дава възможност децата да се запознаят с музиката по съвсем различен начин. Там са любимите им изпълнители, но там са и странни музиканти, които правят какви ли не музикални номера или демонстрират виртуозни способности. Така съвсем неусетно детето може да си избере музикален инструмент и да поиска да се учи.

Вместо да избирате вие като родители музикални инструменти за децата си, можете просто да им давате добрия пример. Слушайте качествена музика вкъщи. Запознавайте ги както с популярната музика, така и с класическата музика, но и с алтернативните музикални форми. Децата попиват бързо всякаква информация и когато постоянно слушат истинска музика, изсвирена от ръцете и изпята от гласовете на талантливи музиканти, те бързо ще придобият и нужната музикална култура.

Запознавайте децата с различните музикални инструменти и стиловете, с които са свързани. Например за връзката на рока с електрическата китара, за народните инструменти и връзката им с народната музика; за връзката между стиловете; за универсалността на пианото. Изобщо навлизането в музиката е навлизане в цяла една вселена. Когато направите тези стъпки, съвсем скоро ще чуете от детето си думите: „Избрах своя първи музикален инструмент”!

Източни: Онлайн магазин Jumbo

Добави коментар