“Живей активно” за седми път в София

0

Тази година “Живей активно” се състоя в столицата за седма поредна година. През 2012 обаче за първи път освен пешеходния поход до Южния парк, се състоя и велопоход, който тръгна от театър “София” и се придвижи до парка по велоалеите в центъра. По този повод се заговори и за нови километри велоалеи, надявам се този път да представляват нещо повече от цветен тротоар като в “Младост” или две жълти линии като край булевар “Витоша” например.

Скромният ми опит от фестивала, който се изчерпва с последните му две издания обаче показва нещо, което лично мен много ме зарадва. Младежите, които избраха в неделната сутрин да се разходят до Южния парк, тази година бяха много повече от предишната, а, ако може да се вярва на колегите от други медии, са дори рекорден брой. Младите хора с голямо удоволствие се включиха в импровизиран турнир по баскетбол, кулинарно състезание и демонстрации, включващи домашните им любимци.

Подобни на “Живей активно” инициативи не могат да се похвалят нито с добра организация, нито с особено интересна програма. Въпреки това обаче са важни, не само защото имиджа на Столична община има нужда от лустро, нито пък защото предлагат на младите хора алтернативни занимания.

Те показват, че стереотипите, които обществото има за младежите, са повече от грешни. Ако вчера сте се разходили към Южния парк, сте видели стотици тийнейджъри, весели, безгрижни и пълни с енергия. Не пияни, дрогирани, гримирани до неузнаваемост чудовища. Ако пък сте си направили труда да чуете някоя и друга дума от разговорите им, щеше да ви направи впечатление, че не са нито просташки, нито глупави. Ако не сте, може да използвате следващата подобна инициатива.

 

Добави коментар